FO celebrates its 28000th member - HiMolde student Marie Volden (on the screen). Photo: Elmira Tukaeva

HiMolde student celebrated as the 28,000th member of the FO union

Thursday, HiMolde first year bachelor Social Educator student Marie Volden was celebrated  at Molde campus for being the 28000th  member of the FO union.

By ELMIRA TUKAEVA

The Norwegian Union of Social Educators and Social Workers (FO/Fellesorganisasjonen) was founded 25 years ago. In 1993 there were only 9000 members and now there are 28000 members. It has been gradually growing over these years by recruiting social workers, child care workers, social educators and welfare officers.

(Read FO president Mimmis Kvisvik’s speech for the event – in Norwegian – at the end of this article.)

FO is both a trade union and professional organization. The latter defines its focus on professional activities. Lobbying interests of social workers and organizing professional seminars mostly for public sector employees – as well as for students – are skillfully coordinated through numerous branches in Norway.  FO executives on local and nationals level conduct and coordinate regular meetings at universities in Norway, thus FO engages a young population to become its member and share the value of being part of the union.

FO congratulates Marie Volden as she became its 28000th member. Photo: Elmira Tukaeva

Being born in Kristiansund, FO president Mimmi Kvisvik, has a special attitude to Møre og Romsdal, and decided to congratulate Marie personally.

In her greeting speech Mimmi warmly welcomed Marie, and assured that her choice has long-lasting and valuable effect in her career. As a professional association FO underlines its opportunities for professional growth as well as guarantees the best working conditions and services.

FO student members have large opportunities to attend various academic courses within Norway where they can meet their future colleagues and establish relationships with potential employers.

FO President Mimmi Kvisvik (left) congratulates Marie Volden with cake. Photo: Elmira Tukaeva

Vernepleie bachelor students shared this joyful moment with Marie, who undoubtedly did not expect such a surprise during an ordinary school day.

Marie Volden (left) with ac classmate. Photo: Elmira Tukaeva

FO president Mimmi Kvisvik’s speech at the event:

«Kjære Marie, kjære alle sammen!

Det er moro å kunne ønske FO-medlem nr. 28.000 velkommen i forbundet! Og det er moro å kunne gjøre det i min barndoms fylke. Jeg er nemlig født i Kristiansund og hadde barneårene mine på Tustna på Nordmøre. Så Møre og Romsdal er alltid stas!

Maria, velkommen i FO! Jeg mener du har gjort et godt valg når du har meldt deg inn hos oss. Hos oss står du sammen med det store flertall av de yrkesaktive vernepleierne, de som kan bli dine fremtidige kolleger. I tillegg er du sammen med flertallet av barnevernspedagogene og sosionomene, samt en god gruppe velferdsvitere.

Som vernepleierstudent står du i tillegg sammen med over 2.500 andre helse- og sosialarbeiderstudenter over det ganske land.

Det som gjør FO unikt er at vi kombinerer det å være et profesjonsforbund med det å være en fagforening. Vi legger stor vekt både på at medlemmene skal ha gode rammer for fagutøvelsen, og at vi skal ha gode lønns- og arbeidsforhold. Vi legger vekt på profesjonsutvikling, på yrkesetisk arbeid. Vi legger vekt på kampen for gode tjenester til brukerne. Vi legger vekt på lønnsforhold, arbeidstid og arbeidsmiljø.

Det som gir en fagforening styrke, er å være mange, å stå sammen. Derfor er vi svært stolte av at FO, siden forbundet ble dannet for nesten 25 år siden, har mer enn tredoblet seg. I 1993 var vi rundt 9.000 medlemmer. Nå er vi altså 28.000. I 1993 var vi litt over 3.000 vernepleiere. Nå er vi snart 10.000.

Så velkommen på laget! Gjennom å være studentmedlem i FO får du muligheten til å engasjere deg i FO studentene, du får hjelp til faglig utvikling gjennom fagtidsskrift og kurs, og du får gode medlemsfordeler som for eksempel forsikringsordningene. Har du deltidsjobb og opplever vanskeligheter med arbeidsgiver, er våre tillitsvalgte der for deg.

Vi håper du vil bli fornøyd med FO, medlemskapet, nei, vi vet at du vil bli fornøyd! Og igjen, Gratulerer som medlem nr. 28.000.»