Faksimile: NRK Tekst-TV

Brave New World?

«Molde slo RBK 3-0 i gårsdagens eliteseriekamp på Friends Arena i Stockholm. Dette er hjemmelagets andre seier på rad etter å ha slått Brann 4-3 i kampen på White Hart Lane i London i forrige uke. 3-målsscorer Kurt Stabben uttaler til Rbnett at støtten fra det svenske publikummet gjorde hat-tricket mulig

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Det fiktive Rbnett-sitatet over ble konstruert etter å ha sett tekst-TV-oppslaget øverst. Her framgår det at La-Liga (toppdivisjonen i Spania) har inngått avtale om at regulære ligakamper skal kunne spilles utenfor Spania, i dette tilfellet i USA.

Forleden var de fleste av Fra toppen av Haugens medlemmer tilstede sammen med vel 5000 andre på Aker Stadion og fikk tårer i øynene av MFK og Braut Hålands fenomenale nedkjemping av hardtarbeidende skotter fra Edinburgh.

Hva er det som skjer? Skal de ta fra oss hjemmekampene også nå? Må vi reise verden rundt for å se våre lokale helter utøve sin idrett på nært hold?

Jo da, vi har sett dette før; Tour de France etapper i England eller Tyskland. Denne utviklingen er noe så sjeldent som noe alle Fra toppen av Haugens medarbeidere er enig om: Dette vil vi slett ikke ha.

Dessverre er det ikke urimelig å forutsi at vi har lite vi skal ha sagt. Nordamerikansk idrett har selvsagt skjønt dette for lengst. Når et idrettslag over tid mister grepet på sin lokale fanskare, er det to muligheter: 1) ruste opp, spille bedre og gjenvinne lokal betalingsvillighet, eller 2) legge laget ned, flytte til en ny by og starte opp igjen.

Ofte kan alternativ 2 kommersielt sett være langt å foretrekke framfor alternativ 1. Det er som kjent både vanskelig og dyrt å snu sportslig fremgang. I tillegg vil kanskje både sponsorer og lokale myndigheter etter hvert gå lei av alle lovnader om forbedring etter langvarig subsidiering. Da vil en ny lokalisering gi nye muligheter, nytt publikum, nye sponsorer og nye betalingsvillige lokale myndigheter. I så måte kan vi utmerket godt forstå La Liga-president Javier Tebas entusiasme.

Det går selvsagt ikke an å flytte FC Barcelona til San Francisco, men en kan meget vel håpe på å oppnå lignende positive kommersielle effekter om Barcelona kan spille en passende andel av sine hjemmekamper i kystbyen ved Stillehavet. Selvsagt kan enkelte hjemmekamper for Manchester United, spilt i Hong Kong, gi økt overskudd om salget av United-trøyer i Asia får en tilstrekkelig boost.

De fleste av fra toppen av Haugens medarbeidere er økonomer eller har god kjennskap til økonomi som fag. Sånn sett er hardtslående økonomisk argumentasjon av typen ovenfor vanskelig å opponere mot.

Men etter å ha observert nær 500 skotter trofast stå igjen etter kampen på Aker stadion, føler vi allikevel at Barcelona-kamper i San Francisco eller MFK-hjemmekamper i Trondheim kanskje er en vel farlig vei å gå.

Dette dreier seg kanskje – som Strømsgodset liker å uttrykke det – om Ekte Kjærlighet. Og, ekte kjærlighet er kanskje vanskelig å måle i penger?

Heia Molde, og all mulig lykke til i morgen i St. Petersburg!

–> Mads Langnes, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge skriv fast i Panorama.

 

Én kommentar til “Brave New World?”

Det er stengt for kommentarer.