Synne Sotnak Gjerde har sin første eksamen som logistikkstudent på fredag. Frisørbeltet - et minne fra hennes forrige karriere - er hentet fram i forbindelse med reportasjen. Foto: Arild J. Waagbø

Var frisør – nå satser hun på logistikk

Moldekvinnen Synne Sotnak Gjerdes (22) karriere som frisør tok brått slutt grunnet skulderplager. Nå satser hun i stedet på studier og en ny karriere innen logistikk.

– Det var det som var planen min! Jeg hadde alltid hatt lyst til å bli frisør. Så det var ikke noe gøy i det hele tatt da jeg forsto at jeg ikke kunne jobbe som det, forteller Gjerde.

Synne Sotnak Gjerde har sin første eksamen som logistikkstudent på fredag. Frisørbeltet – et minne fra hennes forrige karriere – er hentet fram i forbindelse med reportasjen. Foto: Arild J. Waagbø

Hun tok frisørutdanning ved Romsdal videregående skole i Molde og hadde læretid fra 2014 til 2016 på Luggen på Roseby, før hun i juni flyttet til Trondheim og fast jobb på Nardo frisørsenter.

– I læretida hadde jeg begynt å merke at jeg fikk vondt i skuldrene, og i januar 2017 ble jeg sykemeldt, sier hun.

Hun ble diagnostisert med bursitt, som er en betennelse i en slimpose i skulderleddet. Gjerde har også leddgikt, noe hun opplyser at bidrar til å gjøre henne mer utsatt for bursitt.

– Jeg har spist mye Paralgin forte, konstaterer hun.

Verken legebistand eller fysioterapi hjalp, og spørsmålet hennes ble: «Hva skal jeg gjøre nå?» Svaret ble i første omgang å skaffe seg generell studiekompetanse, noe hun fikk på en linje for elever med fagbrev på Strinda videregående skole i Trondheim. Hun begynte der høsten 2017, og opplevde samtdig at hun ble bedre i skuldrene av å ikke jobbe som frisør.

– Det var litt tøft å begynne på skole igjen. Verst var det å føle seg som barn igjen, å gå fra voksenliv til skolebenk, sier Gjerde.

Deretter begynte jakten på en ny karriere. Hun kunne tenke seg å bli sykepleier, men innså at det yrket også kan medføre skulderplager.  Gjerde benyttet seg av rådgivere både på skolen og i NAV-regi, og gikk på utdanningsmesse i Trondheim der HiMolde var på plass med stand.

– Det var ei venninne som sa at logistikk kanskje kunne være noe for meg, og jeg oppdaget at det er et yrke som oppfyller krava jeg har for å trives. Da får jeg jobb ed folk og finne løsninger som kan hjelpe andre. Arbeidet er ikke fysisk krevende, og ordenssansen min passer bra til yrket, sier Gjerde.

Denne høsten har hun studert fagene matematikk, finansregnskap, innføring i supply chain management (SCM) og markedsføring, og allerede på fredag har hun sin første eksamen i sist nevnte fag. I tillegg er hun tillitsvalgt for medstudenter som tar en bachelorgrad i logistikk og SCM i Molde.

– Jeg studerer rundt 40 timer i uka, som en vanlig arbeidsuke. Matematikken har gått overraskende bra. Per Kristian Rekdal er flink til å lære bort det, og i tillegg har jeg stor nytte av forelesningsvideoene på HiMoldeX. Når jeg detter av i forelesningen, kan jeg gå tilbake og se forelesningen på nytt fra der det skjedde. Jeg har også fått hjelp av en svigerinne som er flink i matematikk, sier Gjerde.

Hun syns det er litt uvant å være hjemme i Molde by etter at hun prøvde seg ute i verden, men sier hun trives godt med studenthverdagen.

– En fordel med å studere her er at det er veldig lett å få kontakt med faglærerne når du har behov for det, sier Gjerde.