Svein Bråthen er professor ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

Fin vekst i vitenskapelig publisering ved HiMolde

Høgskolen i Molde hadde i 2018 en vekst i publiseringspoeng for vitenskapelige arbeider på hele 16,7 prosent.

Nasjonalt er det bare Nord universitet av de offentlige UH-institusjonene som hadde større vekst, og den var på 38 prosent.

Den nye beregningsmåten for publiseringspoeng ble tatt i bruk i 2015, og er blant forskningsinsentivene som legges til grunn for omfordeling av ressurser til institusjoner med gode forskningsresultater.

Årets rapport (2018-tallene) fra Database for statistikk om høgre utdanning (DBH) viser at HiMolde-forskere produserte 106,7 publiseringspoeng i 2017 og høynet til 124,6 i 2018, noe som gir en prosentøkning på 16,7.

Kvinner produserte 37,7 av HiMoldes 2018-poeng, og i det store bildet sto HiMolde for 0,5 prosent av den nasjonale UH-produksjonen av publiseringspoeng i fjor,

Avdeling for logistikk – med 75,1 publiseringspoeng i fjor – sto for 60,3 prosent av poengproduksjonen ved HiMolde. På avdelingen var veksten fra året før på hele 34,8 prosent.

Logistikk-dekan Svein Bråthen sier at det er flere forhold som ligger til grunn for den fine veksten.

– For det første er det større fokus på å publisere underveis i doktorgradsløpet. Videre ble det gitt ut flere bøker, og flere publiserte artikler i nivå 2-publikasjoner, og så er det noen som har kvalifisert seg – og er i ferd med å kvalifisere seg – til professor. De nye vi får inn publiserer også jevnt og trutt, sier Bråthen.

Bråthen sier at det er god entusiasme blant folk på avdelingen, og at han tror publisering har en selvforesterkende effekte for den enkelte når denne først har knekt «koden».

– Vi har fremdeles et godt potensiale for å øke. Mange bidrar, og flere kan bidra, men alt i alt er det grunn til å være fornøyd med det vi ser nå, sier Bråthen,

Høgskolelektor Heidi Haavardsen er dekan ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Avdeling for helse- og sosialfag hadde en vekst i publiseringspoeng på 23,3 prosent, og kan skilte med 33,8 publiseringspoeng i 2018.

– Den positive utviklingen er gledelig, men også forventet, sier HS-dekan Heidi Haavardsen.

Hun sier at avdelingen har bygget opp en sterkere forskningskultur de siste ti årene, og opplyser at flere ansatte i førstekompetanseløp, PhD-programmet og kompetente professor II-ere bidrar til den fine utviklingen i publisering.

Førsteamanuensis Kari Bachmann er dekan ved Avdeling for økonomi og samfunnsvitenskap ved HiMolde. Arkivfoto: Arild J. Waagbø

Avdeling for økonomi og samfunnsvitenskap hadde en tilbakegang i publiseringspoeng på 33,8 prosent. Avdelingen endte i 2018 opp med totalt 15,7 publiseringspoeng.

– Vi har litt å strekke oss etter og jobbe med, sier ØS-dekan Kari Bachmann.

Hun peker på at det i år er opprettet to nye forskningsgrupper knyttet til avdelingen – Bærekraftige samfunn og Marketing, Innovation, International Business & Strategy (MIIBS).

– Det skjer mye, og jeg har troa på at vi skal få til mer publiseringsaktivitet, sier Bachmann.

Avdeling ØS har ikke – i motsetning til LOG og HS – ikke et doktorgradsprogram som bidrar til publiseringsaktiviteten ved avdelingen.

KAKE: I morgen skal publiseringstallene feires på Molde campus. Det blir servert i kake og kaffe i 90-meterskogen og kantina fra klokka 12.

Én kommentar til “Fin vekst i vitenskapelig publisering ved HiMolde”

  1. «A few first rate research papers are preferable to a large number that are poorly conceived or halffinished. The latter are no credit to their writers and a waste of time to their readers.»
    —Claude Shannon (1916-2001)

Det er stengt for kommentarer.