T-skjorte med motiv fra NRK-serien Heimebane. Foto: NRK-butikken

Jævla Ålesund

Dette bidragets tittel, «Jævla Ålesund», for øvrig et udødelig sitat fra NRK-serien «Heimebane», får stå som et utrykk for sinnsstemningen på toppen av Haugen denne torsdagen.

Av HAUGEN og OLAV HAUGE, MORTEN KRINGSTAD og ASMUND OLSTAD (medforfattere)

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Onsdagens «cup-bombe» mot AaFK ble ikke godt mottatt av alle teamets medlemmer for å si det forsiktig. Det rant inn med SMS-er sondag kveld. Jeg skal av respekt for SMS-skriverne la innholdet ligge, det passer seg nok ikke for seriøse tidsskrifter som Panorama.

Felles for de fleste av innleggene er nok en smule vantro. Hva er det som skjer!?! 4-0 tap mot Ålesund, dette er jo pinlig.

Jeg forsøker som alltid å se det positive og berolige som best jeg kan. «Kampen ble gitt opp når utvisningen av Gabrielsen skjedde på 2-0 til AaFK,» skrev jeg gjentatte ganger.

Dette dreier seg om noe så sjeldent som tre dommertabber i en og samme situasjon.

 • Det var offside på islendingen.
 • Det var slett ikke frispark – en klassisk skulder mot skulder situasjon.
 • Det var i alle fall ikke rødt kort – Gabrielsen var da slett ikke siste mann.

Slikt skjer selvsagt nesten aldri, men akkurat denne kvelden ble det blå-hvite hjemmelaget rammet av en apokalyptisk dommerfeil.

Ok, jeg fikk etterhvert beroliget de fleste og en svak antydning av optimisme ble generert i sene kveldstimer.

Men, så kom pessimismen fram igjen: «Hva med tapene mot KBK og Tromsø?» «Alt er jo ikke rosenrødt.» «Nå blir det helt sikkert tap både mot Strømsgodset borte og Brann hjemme i de neste kampene, og før vi vet ordet av det er RBK forbi oss på tabellen igjen.»

Jeg tar fram litt mer seriøsitet og skriver: «Joda, alt er ikke på stell. Vi har et keeperproblem. Den unge og særdeles lovende Craninx er kanskje ikke det vi trenger akkurat nå. Han slapp inn to mot Tromsø som de fleste keepere nok burde tatt, og gårdagens innsats mot AaFK var nok heller ikke optimal. Men hva kan en vente av en 19-åring uten erfaring?»

«Problemet,» skriver jeg videre, «er nok at vi leide ut Eriksen Ranmark til Mjøndalen. Han er en langt bedre keeper, og om han hadde vært tilgjengelig ville situasjonen sett lysere ut.»

Denne problemstillingen, størrelse på spillerstall og utleie av spillere, er kanskje en av de vanskeligste og viktigste problemene et moderne fotballag står ovenfor.

Mange (og gode) spillere i stallen er gunstig. Det gir valgmuligheter, er robust mot skader og gir gode muligheter for å skape uforutsigbarhet i forhold til motstandere. Samtidig er det dyrt, og gode spillere som sitter på benken kan få dårligere utviklingsvilkår og bli sure og gretne grunnet lite spilletid. Klubbens oppgave blir da å balansere disse motstridende hensyn. Dette er selvsagt ingen enkel oppgave. Det er som vanlig lett å være etterpåklok og hevde at vi aldri burde leid ham ut til Mjøndalen, men det er som kjent etterpåklokskap, og etterpåklokskap er gjerne en særdeles uklok klokskap.

Jeg forsøker å avslutte diskusjonen med følgende optimistiske scenario: «La oss nå se positivt på fortsettelsen gutter. I november sitter vi med MFK som seriemester og en cupfinale mellom KBK og AaFK som KBK vinner. Samtidig rykker AaFK opp i Eliteserien og Møre & Romsdal defineres en gang for alle som fotball-fylket i gamlelandet. Forhåpentligvis har vi da kansellert Eriksen Ranmarks besøk på Nedre Eiker og fornyet kontrakten med Andreas Linde eller kanskje til og med hentet Ørjan Nyland tilbake fra Aston Villa.»

Framtida er rosenrød – heia Molde!

–> Mads Langnes, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge skriver fast i Panorama.

 

4 kommentarer til “Jævla Ålesund”

 1. «Men hva kan en vente av en 19-åring uten erfaring»

  En 19-åring er jo så som så, men vår venn Alex er jo 23 år (født 1995) og dermed burde vi nok forvente mer enn det vi har fått sett til nå. I hvertfall dersom målet er å være profesjonell fotballspiller.

  Forøvrig er det et sjakktrekk å ryke ut av cupen så tidlig som mulig for å kunne konsentrere seg om europacupspill og eliteserien. Det som er synd er at en ikke røk i første runde mot den trivelige klubben Eide og Omegn Fotballklubb.

  1. Du har selvsagt helt rett Jan R. Enkelte vil muligens forsøke å unnskylde seg med at han spiller som en 19-åring, men her tar forfatterne det hele og fulle ansvar og legger seg paddeflate. Kampen mot SIF viste for øvrig (ikke overraskende) at problemet er usynlig når MFK møter slik motstand

 2. Fotball er en underlig sport der ingen av de beste er med:
  – de beste spillerne ser kampen på fjernsyn
  – de beste trenerne er sportsjournalister i Adresseavisen
  – de beste dommerne er skribenter i Panorama…

Det er stengt for kommentarer.