Startet Karriereforum: Vidar Skaar (f.v.) og Roar Lervik ble intervjuet av dagens leder i Karriereforum, Jan Sindre Heltne. Foto: Kari-Anne Flor

Reintroduserte Karriereaften og fikk 10 000 kroner

Grunnleggerne av Karriereforum var tilbake på høgskolen for å fortelle om oppstarten. Organisasjonen fikk belønning for å ha knyttet studentene nærmere arbeidslivet i 30 år.

Av KARI-ANNE FLOR (tekst & foto)

Moldenserne Roar Lervik, organisasjonssjef i Møre og Romsdal idrettskrets, og Vidar Skaar, administrerende direktør i Gjensidige Nordmøre og Romsdal, var de som i sin tid startet den frivillige studentorganisasjonen i skoleåret 1989/1990.

Karrieredagene arrangerte Karriereaften for første gang på flere år. I Smuget var om lag 30 studenter og arbeidsgivere samlet for å bli kjent. Grunnleggerne ble intervjuet på scenen av dagens leder i Karriereforum, Jan Sindre Heltne (22).

Hadde med gaver

De hadde også med et par gledelige overraskelser. Vidar Skaar og Gjensidige ga 10 000 kroner til Karriereforum. Roar Lervik hadde en mer underholdende gave.

– Vi har investert i vaffelrobot. Den skal dere få låne. Den lager 170 vafler i timen. Dere kan sjekke ut «vaffelkarusell» på nettet for å se hvordan den ser ut, sa Lervik.

Måtte til Sandane for å kjøpe PC

Organisasjonen hadde sitt utspring inne på et lite grupperom med fire studenter.

– Vi startet Karriereforum fordi vi syntes det var for mange dresskledte professorer her. Navnet er hentet fra Forumbygget, sa Lervik, og la til at det ikke lå så mye mer tanke bak det.

De ønsket å lage en logo. Men det var lettere sagt enn gjort på den tiden.

– Vi måtte helt til Sandane for å kjøpe PC. Og så lagde vi en logo i et tegneprogram. Logoen så litt ut som et hjul. Vi ønsket å være et senter hvor næringslivet skulle springe til oss, fortalte han.

Dro på bedriftsbesøk hos Glamox

Begge studerte økonomi og administrasjon på det som da het Distriktshøgskolen i Møre og Romsdal, avdeling Molde. De flyttet senere fra byen, og studerte videre i Bergen, Bodø og i Sverige

– Hvordan gikk dere fram for å komme i kontakt med bedrifter?spurte Heltne.

– Vi hadde bedriftsbesøk, sa Lervik.

– De første vi besøkte var vel GM International. Og så var vi på omvisning på Glamox. Det var veldig spennende. De har jo vært veldig aktive inn mot Høgskolen i Molde, sier Skaar.

Skriv oppgave om bedrifter

– Hva slags jobber fikk dere etter utdannelsen? spurte Heltne.

– Jeg skrev oppgave for Glamox, og fikk derfor en innkjøpsjobb der, svarte Lervik.

Lervik og Skaar rådet studenter til å skrive om bedrifter, og skaffe seg kontakter på den måten. Da de flyttet tilbake til Molde, fikk de bruk for nettverket de hadde opparbeidet seg i byen.

Vil har studenter som engasjerer seg

– Hvilke tips har dere til å skape nettverk? ville Heltne vite.

– De studentene som er engasjerte er ofte med i utvalg. Da kommer de jo i kontakt med folk, svarte Skaar.

– Jeg tror det er lurt å være utplassert i bedrift. Mange får seg jobb der etterpå. Det er viktig å vise engasjement, sa Lervik.

Han sa at studentene ikke må være redd for å ta kontakt. Bedriftene er glad for å få hjelp.

Næringslivet trenger folk

Grunnleggerne tror ikke Karriereforum har endret seg mye i løpet av de 30 årene det har eksistert. Flere av bedriftene de var i kontakt med i oppstarten, så de også på Karrieredagen i år.

– Glamox og Hustad Marmor var her. Og en del banker, som riktignok har byttet navn, sa Skaar.

De rådet studenter som ønsker lederjobber til engasjer seg i prosjekter eller verv hvor de får ledererfaring.

– Det er lurt å ha tatt et verv eller noe utenom skolen. Det viser at du gjør noe annet enn å bare sitte med nesa ned i ei bok, avslutter Lervik.

Studenter på jobbjakt (f.v.): Even Herø Franzvåg (25) studerer BSc iogistikk og supply chain management. Sandra Hellesø (24), Malene Hammerstrøm (24) og Anette Øvrelid Myhre (24) studerer MSc i Logistikk. Koto: Kari-Anne Flor

 

– Du får øvelse på casevisning når du skal søke jobber, sa student Anette Øverlid Myhre om hvorfor hun møtte opp på Karriereaften.

– Vi blir bedre kjent med arbeidslivet. Vi har fått nyttige tips fra arbeidslivet og søknadsprosessen, og hvor vi skal søke. Arbeidsgiverne har også fortalt oss hva slags stilling som er relevant for oss, svarte student Sandra Hellesø.

Tilbake som rekrutterer

Juniorkonsulentene Espen Solvang og Linda Paulsen fra Pearl Consulting besøkte Høgskolen for å rekruttere studenter.

Bedrift på studentjakt: Juniorkonsulentene Espen Solvang og Linda Paulsen fra Pearl Consulting besøkte høgskolen for å rekruttere studenter. Foto: Kari-Anne Flor

 

– Hvorfor er dere på Karrieredagen?

– Vi har et traineeprogram basert på et behov i ERP-markedet. Vi søker unge flinke folk. De siste årene har vi rekruttert fra Høgskolen i Molde, sa Solvang, som selv studerte her.

– Vi ønsker å eksponere oss, og bli kjent med studenter for å finne kandidater, sa Paulsen.

De opplyste at Pearl Consulting skal ha ni traineer, hvorav to er rene logistikktraineer. Bedriften opererer med en blanding av teknologi og logistikk.