Torsdag holdt professor Thomas Hylland Eriksen (UiO) foredrag via Zoom om overopphetet globalisering i lys av den pågående koronavirus-pandemien. Foredraget var en del av et seminar i regi av SOL-forskningsgruppa ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

Over 2000 har allerede sett korona-foredraget

I løpet av helga har over 2000 mennesker sett sosialantropologen Thomas Hylland Eriksens foredrag om overopphetet globalisering i lys av koronoavirus-pandemien.

What does the coronavirus tell us about overheated globalisation?

Yesterday, professor Thomas Hylland Eriksen at the University of Oslo held a lecture about overheatede globalisation in light of the present coronavirus pandemic. The interactive video lecture was organised by the SOL research group at Molde University College, and hosted by associate professor Dag Erik Berg. #coronavirus #globalisation

Publisert av Panorama HiM Fredag 17. april 2020

Thomas Hylland Eriksen, som er professor ved Universitetet i Oslo, er kjent som en fremragende fagformidler, noe som kan ha medvirket til at såpass mange har sett videoen av foredraget etter at det ble publisert sist fredag.

I foredraget, som var en del av et seminar i regi av SOL-forskningsgruppa ved høgskolen, karakteriserte Hylland Eriksen pandemien som en genuin global hendelse, som kun en håndfull mennesker er upåvirket av.

– Vi har aldri opplevd noe lignende, sa Hylland Eriksen, som mener pandemien vil sette varige spor.

– Reising vil ikke bli det samme etter dette, fastslo han.

Han brukte sommerfugleffekten som et bilde på virusers spredning og konsekvensene det har ført med seg. Det som startet som et virus – som trolig ble overført fra en pandolin til et menneske på et marked i Kina, har ført til at man ikke får fatt i leiebil i Finnmark, sa Hylland Eriksen.

– Du er utrolig sårbar! sa Hylland Eriksen, som mener pandemien gjør at globaliseringen blir veldig synlig for oss.

Rundt 40 forskere i Molde og rundt om i verden deltok på seminaret, som ble gjennomført sist torsdag ved hjelp av videokonferanseverktøyet Zoom.