Ferske logistikkstudenter på Molde campus satt i god avstand fra hverandre da de så åpningsvideoen i dag med professor Arild Hoff som kinosjef. Til venstre ses koronatralla med sprit til hender og flater. Foto: Arild J. Waagbø

Se årets åpningsseremoni på video

Se video av åpningen av studieåret i Molde og Kristiansund med rektor, ordførere, artister og prisvinnere.

Høgskoledirektør Gerd Marit Langøy er programleder i videoen som markerer den offisielle åpningen av en koronapreget studiestart ved Høgskolen i Molde. Studioopptakene er gjort på Kulturskolen i Molde kommune.

Det er laget to videoer, én for studentene i Molde og én for studentene i Kristiansund:

Prisvinnerne i år ble Yury Redutskiy (Pedagogisk pris), Morten Walløe Tvedt (Formidlingsprisen) og friluftsgruppa iFri (Studiemiljøprisen).

Professor Steinar Kristoffersen, rektor ved Høgskolen i Molde, ønsker i år studentene velkommen til et nytt studieår på et videoopptak. På grunn av koronapandemien ble den tradisjonelle åpningsseremonien på Rådhusplassen i Molde avlyst. Foto: Skjermdump

Rektors tale til studentene:

 

«Kjære studenter,

velkommen til Høgskolen i Molde. Gratulerer med at dere nå er klare for en ny og spennende studenttilværelse.

Jeg pleier som de fleste av mine rektor-kollegaer alltid å si spesielt velkommen til de av dere som er helt nye studenter. Dette året tror jeg blir så annerledes selv for de av oss som har møtt til studiestart mange ganger før, at jeg inkluderer alle på like fot.

Det er helt sikkert unødvendig å minne dere om at vi fremdeles står midt oppe i en pandemi. Det er ingen grunn til å tro at vi er ferdige med Covid-19 eller at dere som er unge ikke kan bli syke eller rammet på andre måter.

Smittespredningen så vel som de økonomiske konsekvensene illustrerer på en tankevekkende måte hvor tett og raskt vi er knyttet til andre lands utvikling og andre menneskers skjebner.

Vi må følge de rådene som blir gitt av helsemyndighetene. Det har betydd noen nye vaner og sosial distanse. Ferier, arbeidsreiser og utveksling er blitt utsatt. Det har kontrollert spredningen av Covid-19. Men det betyr ikke at isolering er bra for oss, tvert imot.

Vi er en del av et globalt samfunn. Både økonomien og kulturlivet bygger på det.

Det er selvfølgelig særlig viktig for oss som en vitenskapelig høgskole i en liten by. Derfor vil jeg oppfordre dere til å være forsiktige, men ikke redde. Hjelp hverandre, og be om hjelp dersom dere trenger det. Men oppsøk et så normalt, interessant og spennende studentliv som overhode mulig her på campus, i byen og på nettet! Bruk studietiden i Molde til å få venner og fremtidige kolleger fra hele verden.

Planlegg gjerne allerede nå med studier i utlandet i løpet av studietiden her. Snakk med medstudenter, faglærer og rådgiverne våre om mulighetene til utveksling og praksis som en del av utdanningen.

Husk at dere i tillegg til faget dere har valgt å studere, også skal forstå andre mennesker bedre når dere studerer her ved Høgskolen i Molde.

We had as always been looking forward to welcoming many international students to Molde this year. I know that many of you have been able to get your visas and accommodation organized and found the opportunity to travel here in order study in Norway.

For those of you who have not, we think that we shall soon able to receive you here, after this delay. Until then, as for many meetings, lectures and informal gatherings, we have to rely on digital platforms for facilitation. Social media are probably not as productive and rarely as much fun as getting together on campus, but as it turns out, in the right way they can still be very useful.

No country on its own will be able to prevent future pandemics from different viruses. Nor will any individual scientist or lab come up with vaccines. One single company will not produce and distribute everything we need to those who need it.

Indeed, if we allow selfishness, fear, isolationism, ethnocentricity and ignorance to grow in the wake of this pandemic, it will be a much bigger problem than the virus.

Education is more important than ever. I am very happy and proud that Molde University College has so many highly relevant and challenging study programs for you, to enable you as students, scholars and future professionals help our society from all kinds of crisis.

We need your ambition, curiosity, courage and cooperation locally as well as internationally to succeed in the future.

Now is a better time than ever, to think big. Think about the world when you enjoy your time as a student at Molde University College.

Welcome to Molde and good luck with your studies here.»