Fredagstaco på SiMolde Kantine. Foto: Rebecca Pettersson

SiMolde Kantine – et viktig samlingssted

I midten av mars stengte Norge ned, og barnehager, skoler og flere bedrifter ble hardt rammet av restriksjonene. De vanskelige månedene som skulle følge var ingen forberedt på, og fremtiden var usikker for mange. SiMolde Kantine forteller at de fikk kjenne det på kroppen, da de brått måtte stenge ned.

En møteplass for studenter og lærere, et behagelig og koselig lokale hvor man kan ta seg en god lunsj og koble av med venner og bekjente. Kantina er ikke kun et sted for å spise maten sin. Store arrangementer og selskaper blir ofte holdt her og de ansatte har vanligvis nok å gjøre. Eksamensperioden for vår-semesteret startet i april, og SiMolde Kantine hadde handlet inn mye varer. Tone Anita Åbelvold, leder for kantina, forteller oss at det ble mye matsvinn som følge av korona-viruset.

Tone Anita Åbelvold enjoying time in the kitchen on Molde Campus. Photo: Pavla Ujmiakova

– Da korona inntraff hadde vi fulle lager med masse varierte varer, men plutselig måtte vi stenge ned. Vi forsøkte å ta vare på det vi kunne, og fryse ned mest mulig. Likevel ble det svinn da mye av maten gikk ut på dato, og vi ikke kunne åpne kantina igjen før i August, sier hun.

Konsekvensene av nedstengningen gikk hardt ut over økonomien. De store arrangementene som ofte foregår i perioden da de var nedstengt ble alle avlyst. Og da de endelig fikk grønt lys til å åpne igjen gikk heller ikke ting som normalt. Siden klasserommene fortsatt opererer med halv kapasitet, påvirkes også antallet som besøker kantina. Dette har naturlig nok bidratt til lavere omsetning.

– Vi budsjetterer med én mindre ansatt fra neste år, samt at vi har permittert noen ansatte i år. Vi er i en vanskelig situasjon, hvor vi videre må vurdere hvilket utvalg vi skal ha, og hvordan åpningstidene skal se ut. Slik situasjonen er nå har vi ikke økonomi til å drive kantina som normalt, sier Åbelvold.

SiMolde Kantine er tilbake til vanlig drift. Foto: Rebecca Pettersson

Selv om de fleste skolekantinene i Norge har hatt en omsetning på rundt 50% av normalen, ligger SiMolde Kantina på rundt 60-70% av den vanlige omsetningen.  Åbelvold sier at det likevel er ustabile tider, og hun er bekymret for at  det  plutselig kan komme en bølge som resulterer i at omsetningen går ned igjen.

Vegetar kosthold i vinden
Undersøkelser viser at flere av oss er åpen for et mer vegetar-basert kosthold, med fokus på bærekraft. SiMolde Kantina har noen få vegetaralternativ på À la carte menyen, i tillegg til en salatbar hvor man kan plukke og mikse selv.

– Vi har opplevd at vegetarmat på varm lunsjen ofte blir etterspurt, men de dagene vi har hatt det tidligere har det ikke blitt solgt, sier Åbelvold.

Kantina har varm lunsj hver dag, men det er sjeldent at det som blir servert er vegetar. Hun forteller videre at de likevel prøver å separere maten, slik at for eksempel poteter og grønnsaker ikke ligger sammen med kjøttet. På denne måten kan man selv velge hva man ønsker.

Varm lunsj serveres i kantina hver dag. Foto: Rebecca Pettersson

Fredagstaco er et kjent fenomen på SiMolde Kantine, og Åbelvold sier at hun ofte tenker på å lage vegetar-versjon av taco på fredager da de har dette liggende. Hun innrømmer at dette er noe de må bli flinkere på.

-Vegetarmat etterspørres stadig oftere, og det virker som det er en trend for det nå. Mange vegetarianere tenker bærekraft og ikke nødvendigvis at de ikke vil spise kjøtt. Derfor er det veldig fint å ha dette som et alternativ, sier hun.

Åbelvold innrømmer at selv om de prøver å lage vegetarretter, kan de helt klart bli flinkere til dette. Flere og flere velger vegetar alternativ istedenfor kjøtt, og derfor er det viktig å legge til rette for det. Men hun forteller også at de gangene hun har bestilt vegetarmat er leverandøren ofte utsolgt. Det kan virke som om de ikke har helt kontroll på hvilken mengde folk ønsker.

– Vi forstår at det er kjekt med varm vegetarmat, og blant annet vegetarburgeren vår selger veldig bra. Derfor er vi  åpen for å prøve oss frem med varm vegetarlunsj fremover, sier hun.

Avslutningsvis sier kantinelederen at folk bør bruke kantinen mest mulig. For at driften skal fortsette som den er per i dag, er de avhengige av at studenter og høyskoleansatte bruker kantina som vanlig.

I disse tider er det viktig å støtte hverandre og stå sammen, for skolen er definitivt ikke det samme uten den blide gjengen i kantina!

Kantina er åpent mandag-torsdag kl 08.00-17.00 og fredag kl 08:00-16:00.