Jo Nesbø - her fotografert på bokmesse i Wien i 2014 - har vært medforfatter på en forskningsartikkel om fotball som i går ble publisert i PLOS One. Foto: Gregor Tatschl (CC BY-SA 2.0)

Her er Jo Nesbøs debut som sportsforsker

Er scoringer som kommer rett før pause i en fotballkamp mer verdt enn andre scoringer? Forskere ved INSEAD og Yale – og Jo Nesbø – har funnet indikasjoner på at det kan gi hjemmelaget en fordel.

I går publiserte open access-tidsskriftet PLOS One artikkelen «Are goals scored just before halftime worth more? An old soccer wisdom statistically tested» av Henrich R. Greve (INSEAD), Jo Nesbø, Nils Rudi (Yale) og Marat Salikhov (Yale).

Siviløkonom, musiker og forfatter Jo Nesbø fikk i går publisert sin første fagfellevurderte forskningsartikkel i open access-tidsskriftet PLOS One. Nesbø og medforfatterne har forsket på effekten av å score mål i siste minutt av første omgang i en fotballkamp. Faksimile: PLOS One
Siviløkonom, musiker og forfatter Jo Nesbø fikk i går publisert sin første fagfellevurderte forskningsartikkel i open access-tidsskriftet PLOS One. Nesbø og medforfatterne har forsket på effekten av å score mål i siste minutt av første omgang i en fotballkamp. Faksimile: PLOS One

I artikkelen konkluderer forfatterne – som har brukt regresjonsanalyse på et datasett bestående av  72 426 fotballkamper i toppdivisjonene i 27 land – med at de har funnet indikasjoner på at hjemmelaget har en fordel av å score etter det 44. minutt av første omgang, sammenlignet med om de scorer tidligere i kampen.

For bortelaget sin del har ikke forfatterne funnet at en slik effekt er statistisk signifikant i datasettet de har benyttet.

Fugur 1 fra artikkelen viser andelen av kamper som ender med hjemmeseier, uavgjort og borteseier basert på scoringstid og pauseresultat.

Dette er ikke første gang forskere kikker nærmere på effekten av å score rett før dommeren blåser for pause, men datasettet i den nye artikkelen er mye større enn det som er benyttet i flere tidligere studier av slike scoringer.

I artikkelen skriver forfatterne at selv om mange trenere og sportsjournalister tror at scoringer rett før pause har større verdi enn andre scoringer, så har de intervjuet to norske trenere – Ole Gunnar Solskjær (Manchester United) og Egil «Drillo» Olsen (tidligere landslagstrener for Norge) – som ikke tror det er slik.

RELATERT: Nils Rudi fra Molde blir Yale-professor

En av forfatterne, Yale-professor Nils Rudi fra Molde, startet sin akademiske karriere med studier på Høgskolen i Molde på tampen av 80-tallet. Han har publisert en rekke vitenskapelige artikler om både fotball og logistikk. Her er en oversikt på Google Scholar.

Fotballspiller Petter Rudi, som er bror av Nils Rudi, blir i den ferske artikkelen takket for å ha bidratt med ideer og erfaringer fra sin tid som fotballproff.

For mange er det nok kjent at Jo Nesbø er oppvokst i Molde, og at han i unge år var en lovende MFK-spiller – før han ble siviløkonom, musiker og forfatter.