Drange sitt budskap er at forståelse for økonomi skaper glede. Foto: Rebecca Pettersson

Ti økonomi-tips: Bli bevisst på egen pengebruk!

I går fikk HiMolde-studenter mulighet til å lære om studentøkonomi med Lene Drange i Haavelmo auditorium.

Drange, som er kjent fra Luksusfellen, Verdistiftelsen og Snaponomi, holdt et webinar om privat økonomi for studenter. Tipsene var mange, og Drange viste oss hvordan man kan godt kan leve som student.

Bak arrangementet stod Fredrik Ulla Staurset, som jobber for Studentsamskipnaden i Molde som studiemiljøkordinator. Han skal sørge for at studentlivet er bra både i og etter skoletid.  I alt deltok rundt ti studenter, men Staurset håper på et større publikum til fremtidige arrangementer.

Fredrik Ulla Staurset er studiemiljøkordinator ved Høgskolen i Molde. Foto: Rebecca Pettersson

– Jeg skulle ønske oppmøtet var større, men vi er i en fase hvor vi prøver å finne ut av hva som funker og hva som ikke funker i disse tider. Det er viktig for oss å finne ut hva studentene vil ha, og det er tross alt første gang vi arrangerer et slikt webinar, sier han.

Lene Drange fra luksusfellen holdt webinar om privat økonomi. Foto: Rebecca Pettersson

Lene Drange opprettet snapchatkontoen Snaponomi for å dele råd med unge om hvordan de kan skape en bedre økonomisk hverdag. Selv mener hun det er ekstremt viktig å få et bevisst forhold til sin egen pengebruk, og ikke minst forstå verdien av penger.

Trinn for trinn gikk hun grundig gjennom relevante temaer som gjeld i Lånekassen, jobb ved siden av studiene, lån, fond og aksjer, økonomisk sikkerhet, sparing og ikke minst budsjett, eller pengeplan som Drange selv kaller det. Målet er å hjelpe studenter med å få et bedre forhold til egen økonomi.

Undersøkelser viser nemlig at økonomiske problemer er nummer to på listen over hvorfor forhold går i oppløsning. Det kan være vanskelig å snakke om økonomi med familie og venner, men for å få et bedre forhold til økonomien mener Drange at det er essensielt at det blir et samtaleemne.

Det var både spørsmål og svar fra de som var til stede. Foto: Rebecca Pettersson

Vi har samlet ti gode tips fra Drange om hvordan man kan oppnå en sikker og oversiktlig økonomi:

 1. Lag ditt eget budsjett.

2. Opprett en matkonto hvor du setter av et bestemt beløp som skal gå til  mat hver måned.

3. Om man sliter med at man nærmest bruker opp lønnen før man får den, kan man f.eks. opprette en lønnskonto som lønnen blir utbetalt til. På denne måten får man ikke lønnen direkte utbetalt til brukskonto.

4. Et tips til de som jobber ved siden av studiene er å spørre om mer lønn. Om man har gode resultater å vise til er ofte arbeidsgiver åpen for å forhandle. Det verste som kan skje er at man får et nei.

5. For at det skal bli lettere å fokusere på sparing og budsjett, kan man komme frem til en konkret sum hver måned som man kan bruke på seg selv med god samvittighet.

6. Forsikring. I tilfelle uhellet skjer, er det godt å være forberedt.

7. Ha kontrakter og papirarbeid i orden så slipper man unødvendige og uventede hendelser.

8. Sparing er en fin måte for å oppnå noe man ønsker seg på. For eksempel kjøp av bolig eller bil.

9. For å spare penger kan man være kreativ og for eksempel ha en vegetar dag i uka, i tillegg til å fryse mat man ikke skal bruke med det samme.

10. Det siste, og kanskje et av de viktigste tipsene, er at man én gang i halvåret bør sette seg ned og se over sin egen økonomi. Se nærmere på hvor pengene dine går, og finn ut om det er noe du kan kutte ned på.

Studentene i salen hadde også et par gode tips til en bedre økonomisk hverdag. De fleste var enige om at sparekonto og det å være bevisst på pengebruken sin var viktig. Andre foreslo å la bankkortet ligge på de dagene man ikke har bruk for det.

– Nok inntekt til det jeg trenger

Hilde Moseng (f.v.) og Jenny Gundersen på webinar. Foto: Rebecca Pettersson

Jenny Gundersen (23) og Hilde Moseng (26) går begge to sykepleien ved høgskolen, og de to venninnene er enige om at økonomien deres som studenter er helt grei.

-Jeg hadde egentlig ingen planer om å ha en jobb ved siden av studiene, men jeg innså fort at det var nødvendig, sier Jenny.

Begge to jobber deltid ved siden av skolen, og synes det er en fin løsning som gir dem mulighet til å ha økonomisk frihet.

– Jeg føler jeg har nok inntekt til det jeg trenger og vil ha, og det positive ved å jobbe i tillegg er at jeg kan spare litt hver måned, sier Hilde.

Selv om det kanskje er en smule tabu å fortelle andre om sin økonomiske situasjon, så er det mer akseptert å ha dårlig økonomi når man er student. Er det dog noe vi har lært av Lene Drange er det at forståelse + cash = økonomiglede.

Så lenge man har kontroll på egen pengebruk, kan man kose seg en gang i blant.