Forfatter Oline Stig (f.v.), journalist Hilde Sandvik og litteraturhistoriker Heming Gujord hadde bestefedre som var NS-medlemmer og ble dømt for landssvik etter andre verdenskrig. Under tittelen "Arvesynden" ledet Sandvik en timeslang samtale om dette, med utgangspunkt i aktuelle bøker av svenske Stig og moldenseren Gujord. Foto: Arild Waagbø

Samtalte om nazi-bestfar da Bjørnsonfestivalen startet i går

I går startet Bjørnsonfestivalen i Molde sentrum. Fredag kommer den til Molde campus.

Rett etter at Norad-direktør Bård Vegar Solhjell holdt festivalens første folketale på Gørvelplassen, satt moldemannen Heming Gujord, litteraturprofessor ved UiB og aktuell med bok om bestefarens landssvik, på scenen i et fullsatt Storyville.

Programposten hadde tittelen Arvesynden, og samtalen ble ledet av journalist Hilde Sandvik, som i likhet med bokaktuelle Gujord (Skåla – Mitt landssvik. Ein sorgprosess) og Oline Stig (Drøbak 1947), hadde en bestefar som var NS-medlem under andre verdenskrig.

Les mer om Gujord og hvordan han oppdaget familiehemmeligheten i Khrono.

Fredag kommer festivalen til Molde campus. Da holder Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk ved UiO, foredraget Russland, krig og globalt samarbeid i auditorium B-137 fra klokka 12.15 til 13.15.

Her finner du programmet til Bjørnsonfestivalen, som pågår til og med søndag.

Folk i Plassen-trappa da festivalen startet i går. Foto: Arild Waagbø
Første folketaler var Norad-direktør Bård Vegar Solhjell. Foto: Arild Waagbø
Bård Vegar Solhjell i aksjon på Gørvelplassen i Molde i går. Foto: Arild Waagbø
Poet og moldemann Endre Ruset (foran i bildet) i farta på litteraturfestival i går ettermiddag. Foto: Arild Waagbø
Ole Stig (f.v.), Hilde Sandvik og Heming Gujord i samtale om sine besteforeldres synder i et tyskokkupert Norge. Foto: Arild Waagbø

Bokaktuelle Heming Gujord og Oline Stig trakk full sal på Storyville da Bjørnsonfestivalen åpnet i går. Foto: Arild Waagbø