Studenter spiller en miniutgave av diskgolf på campus, i premiepotten er diverse rabatter fra iStudent. Alle foto: Samuel Pettersson

10 studentforeninger som kurerer ensomhet

Onsdag var det foreningsdag på Høgskolen i Molde. Her var ti foreninger representert – og et hav av studenter i 90-meterskogen.

iStudent distribuerer støtte til de øvrige foreningene, men på foreningsdagen delte de ut diverse rabatter du kan bruke forskjellige steder i byen. Gratis inngang før 23 på Rød, rabatt på mat hos Kompis, og rabatt hos Escape Room er blant nevneverdige tilbud. Bshara Noreen sitter i hovedstyret til iStudent.

– Det å være med på aktiviteter er mitt tips for å bli kjent med folk. Vær med på så mange aktiviteter som mulig. På moldestudent-siden finner du en oversikt over de forskjellige aktivitetene. Du blir alltid kjent med nye folk der, det var det jeg gjorde, forteller Bshara.

Mer info på Instagram og moldestudent.no

Bshara Noreen sitter i hovedstyret til iStudent

iDigital er ansvarlig for arrangementer for IT-studenter. De har tacokvelder, og for litt siden arrangerte de Gokart i Malmedalen. Nå vil de arrangere lan, noe de tror kan være interessant spesielt for studentene på IT.

– Jeg tror at å møte opp på så mange arrangement som mulig, og å forsøke å være sosial hjelper for å føle seg mindre ensom. Det finnes arrangementer for alle, så lenge man møter opp er det alltid noen å snakke med, forteller Jacob Gjørtz i iDigital.

Mer info på Instagram og moldestudent.no

Sondre Venås Vang og Jacob Gjørtz

Smuget er studentbaren på Høgskolen, de arrangerer quiz, halloween-fest, julebord med mer. I baren serveres det alkohol og snacks. Quizen er ukentlig, og det er de andre foreningene melder seg opp til å ha quiz, forteller Tiril.

– Det å melde seg inn i en forening å være engasjert tror jeg hjelper mot ensomhet, da faller det fort på plass, uttalerTiril

Mer info om Smuget på Instagram og Facebook

Tiril, Fares Shaltoh, og Daniel Ciric representerer studentbaren Smuget

LO-student vil opplyse studenter i jobb om rettigheter på arbeidsplassen.

– Det er mange som tror at de ikke har gode rettigheter fordi de ikke har en fast stilling. Det er lett å bli litt overkjørt av sjefen, så vi er her for å vise at du som ansatt har rettigheter, og for å støtte å hjelpe, forteller Bodil.

– Jeg tror det å komme seg ut å bli med på ting, tørre å ta nye utfordringer er viktig når det gjelder ensomhet. Det kan jo være skummelt å bli med på en aktivitet når du ikke kjenner noen, men det viser seg at når man deltar i noe man liker møter du likesinnede folk, og da er det lettere å få kontakt. Det er skummelt å hive seg ut i det, men man må stole på at man klarer det, forteller Bodil.

Mer info om LO-student

Julie Lorentzen og Bodil Lerøy opplyser studenter om rettigheter i arbeidslivet.

Comitium er et juss- og samfunnsforum, for juss, politikk og samfunnsfag studenter ved høgskolen. De arrangerer seminarer kræsjkurs og for studentene på juss, politikk og samfunnsfag.

– Å være i aktivitet er et godt råd i forhold til ensomhet og psykisk helse. Det er litt av grunnen til at vi i år innførte stillingen aktivitetsleder. Vi er overbevist om at det å være i aktivitet er viktig, forteller Viktoria Løberg, leder i Comitium.

Mer info om Comitium på Instagram og moldestudent.no

Madeleine, Maren, Celina og Viktoria i Comitium.

Logistikkforum er linjeforeninga på høgskolen som er rettet mot logistikkstudentene. Deres største happening er konferansen, som er møteplassen for logistikkbransjen i hele Norge. I september i år reiste de ned til Lillestrøm og fikk være med på en todagerskonferanse. Der deltok 60 studenter fra Høgskolen i Molde, som er de eneste  eneste studentene i landet som får delta på denne konferansen, skal vi tro Stina Nordland som er markedsøfringsansvarlig.

– Jeg tror at man kan føle seg mindre ensom ved å delta på det som skjer, det vil selvsagt variere fra hvilken linje man går på, men det å møte opp på forelesninger og sosiale sammenkomster tror jeg er viktig, funderer Stina

– Jeg tror at å  samarbeide med andre i fag, og i hjelpetimer er en fin måte å knytte kontakt på legger Othilie til.

Mer info på Instagram og moldestudent.no

Stina Nordland og Othilie Hoem

Studentsamskipnaden i Molde dreier seg om frivillige engasjement innad i studentlivet, de har også helsetilbud. I dag snakker de først og fremst om hvordan man kan starte en forening, eller hvordan man kan fortsette å drive en forening.

– Vi støtter, veileder og hjelper foreningene å komme i gang, sier Hilde.

– Det er mange ting man kan gjøre for å føle seg mindre ensom, en av de setter fokus på her i dag er at man kan prøve å bruke mer tid sammen med andre, eller møte folk gjennom en interesse du allerede har. Det å finne interessene sine, eller de folkene som har den samme interessen, og engasjere seg der. Vi ser at de som engasjerer seg i foreninger har høyere score på psykisk helse, forteller Eva.

Mer info på Instagram og simolde.no

Hilde Elin Tverrfjell og Eva Merete Børstad

Karriereforum vil være bindeleddet mellom studenter og næringslivet. De har et stort arrangement i året, nemlig karrieredagen – den neste faller på den 7. februar. Da er det mange bedrifter på stand på skolen, man kan knytte kontakter, og forhåpentligvis få en vei inn i arbeidslivet. I tillegg har de andre sosiale arrangementer som for eksempel quizkvelder.

– Jeg tror at å engasjere seg i studentmiljøet, ved å melde seg inn i for eksempel Karriereforum, eller å delta på de sosiale arrangementene er gode måter å bli kjent med folk på. Det er egentlig bare å kaste seg ut i det, oppfordrer Guri med et smil.

Mer info på Instagram, Facebook  og moldestudent.no

Guri Søvre og Torstein Eggen

Studenttinget er en uavhengig interesseorganisasjon, for og med studenter. De tar opp både gode og dårlige saker på vegne av studentene. Dette kan dreie seg om alt fra eksamen til studiehverdagen. I fjor fikk de satt opp et bønnerom i forbindelse med Ramadan, for studenter som ønsket å be på skolen i stedet for å dra hjem.

– Vi er klar over at det er mye ensomhet blant studenter, vi gjør vårt beste for å inkludere alle. All informasjon vi har er tilgjengelig på både engelsk og norsk, slik at vi får med oss internasjonale studenter også. Vi oppfordrer alle til å bli med på aktiviteter i regi av studenttinget, vi vil være inkluderende, og her er det alltid noen å snakke med, forteller Hawjin.

Mer info på Instagram, Facebook og moldestudent.no

Sara Flø og Hawjin Mirzaie

iFri er høgskolen sitt utvalg for friluftsliv. De arrangerer aktiviteter, ute og inne – fjellturer, skiturer og mye mer. Hver tirsdage arrangerer de klatring.

– Jeg tror det er viktig å bli med på aktiviteter som iFri arrangerer. Det er mange som kommer alene til oss og får seg venner gjennom våre arrangement. Bli med på et utvalg, eller i et styre, oppfordrer Idun Dyrnes.

Mer info på Instagram og moldestudent.no

Ida Antoinette Gussiås, Eline Kjørum, Cathrine Forren, Julie Linnea Knutsen Didriksen, Frida Vik og Idun Dyrnes