Ny studie viser at kvinner taper på å spille fotball i hvite shorts

HiMolde-professor Alex Krumer presenterte i går en studie som viser at kvinner taper så mye som et et tredjedels poeng per kamp om de spiller fotball i hvite shorts.

Krumer knytter resultatene til menstruasjon og lekkasjeangst. I studien har han også undersøkt tilsvarende data for menn, som spiller like godt om shortsen er hvit eller ei.

Studien «On the cost of wearing white shorts in women’s sport» er en preprint som kan leses i sin helhet på ResearchGate. Det var på det første seminaret i en serie såkalte «Brown Bag»-foredrag at Krumer, som forsker på sportsøkonomi, presenterte de oppsiktsvekkende funnene på Molde campus i går.

— Menstruasjon er universelt! Halvparten av alle mennesker har det. Lekkasjeangst kan redusere kvinners selvtillit når de spiller i hvite shorts. Det kan føre til engstelse, og det kan være ukomfortabelt, sa Krumer.

Han pekte på at kvinnenes landslag i fotballnasjoner som England, Frankrike og New Zealand har gått bort fra å spille i hvite shorts, og det har også f. eks. kvinnelaget til Machester City. Den konservative Wimbledon-turneringen i tennis tillot fra i år kvinner å spille med mørke undershorts.

Men da VM i fotball for kvinner nylig ble avholdt, spilte 19 av 32 lag minst én kamp i hvite shorts, sa Krumer.

I studien har Alex Krumer analysert 234 kamper på toppnivå for kvinner over en 20-årsperiode. Tabell fra studien

Krumers analyse omfatter i alt 234 kamper spilt i VM og EM fra 2003 til og med i år. Totalt ble det spilt 391 kamper i disse mesterskapene, og i 67,5 prosent av kampene spilte lag med hvite shorts.

Studien bruker regresjonsanalyse, kontrollert for lagstyrke og andre faktorer, og konluderer med at kvinner får fra 0,32 til 0,37 færre poeng om de spiller kamper i hvitt.

— Effekten er veldig sterk! Å spille i hvite shorts er en dårlig idé både for resultatet og kvinners selvtillit. Man bør rett og slett ikke presse kvinner til å spille i hvite shorts, men sportsindustrien følger ikke med, sa Krumer.

Han trakk frem forskning som viser at drakter er en viktig årsak til at tenåringsjenter slutter med sport, men pekte også på at kvinner og kvinneidrett er underrepresentert i sportsforskningen.

— Om min studie får kvinnelige fotballspillere til å skifte shorts, så har jeg utrett noe her i verden, avsluttet Alex Krumer med et smil.

Professor Alex Krumer (t.v.) og dekan Oskar Solenes da det første Brown Bag-foredraget ble holdt på Molde campus i går- Foto: Arild Waagbø