Sara Landaas og Martine Smørdal Årsheim går tredjeåret på bachelor i sykepleie ved HiMolde. Foto: Samuel Pettersson

Slik forbereder studentene seg (og lader opp) til eksamen

Det er vår, det er lysere, men ikke minst er det eksamenstid. Studenter bruker gjerne dagene innendørs, begravd i pensum eller foran pc’en. Men man må koble av innimellom, eller?

Sara Landaas og Martine Smørdal Årsheim går tredjeåret på bachelor i sykepleie ved HiMolde. Foto: Samuel Pettersson

Hvordan jobber dere i siste innspurt av studiet?

– Vi møter opp mye på skolen når vi har undervisning, vi forsøker å få med oss all relevant informasjon, forteller Sara.

– I tillegg prøver vi å ha en struktur hvor vi er på skolen hver ukedag. Vi starter ofte dagen med å planlegge, så jobber vi konkret mot målene våre, og tar pauser innimellom  supplerer Martine

Er det noe dere trenger for å komme dere gjennom dagen?

– Vi må ned i kantina hver dag fordi Sara må ha energidrikk, forteller Martine med et smil om munnen.

– Nei, det går ikke uten, innrømmer Sara også smilende.

Hvordan kobler dere av?

– Det er faktisk veldig vanskelig når man har brukt hele dagen på å jobbe med en oppgave. Man tenker liksom på det hele tiden, men vi forsøker jo å gjøre andre ting, forteller Sara.

– Når været er fint hender det at vi avslutter litt tidligere og tar oss en tur ut. Vi prøver å få oss noen fjellturer, andre dager hender det at vi går ned i Kringstadbukta, supplerer Martine.

Simen Onsum Berg går siste året på bachelor i logistikk. Foto: Samuel Pettersson

Hvordan jobber du i siste innspurt av studiet?

– Nå skriver om hvordan ASKO i Molde skal omstille seg til elektriske lastebiler. Jeg skulle ønske at jeg kunne si at jeg har jobbet jevnt og trutt gjennom hele semesteret, men det var det dessverre ikke. Jeg ser på viktige elementer fra forelesninger, jobber med oppgaver som er relevante for eksamen, i tillegg bruker jeg ChatGPT til å lage oppsummeringer, sier Simen.

Hva har du med deg på eksamen?

– Det er kanskje litt kjedelig men som regel bare vann, og kanskje en sjokoladeplate. Det gjelder å være mest mulig effektiv forteller Simen.

Hvordan kobler du av?

– Det vet jeg egentlig ikke, sier Simen litt lattermild.

– Jeg leser bøker, som ikke er skolerelaterte altså, ellers er jeg ute med venner – vanlige student-greier, vil jeg anta, funderer Simen.

Daniel Shultz-Persen og Fredrik Sæther går begge tredjeåret på bachelor i økonomi og administrasjon. Foto: Samuel Pettersson

Hva gjør dere for å forberedere dere til eksamen?

– Jeg føler det er lurt å gjøre gamle eksamensoppgaver, det er mye som går igjen, ellers gjør jeg mye oppgaver og forholder meg til relevant pensum, forteller Daniel.

Hva har dere med dere på eksamen?

– Jeg starter alltid dagen med en svart kaffe i alle fall, jeg har med meg vann og ingenting annet enn det, sier Fredrik.

–  Jeg er enig. Det er jo fullt kjør i noen timer, så jeg føler man ikke har tid til å gjøre så mye annet. Jeg har med litt mat og vann, forteller Daniel.

Hvordan kobler dere av?

– For å være ærlig slapper jeg av med gaming, jeg spiller med kompiser og kobler av i et par timer utpå kvelden. Det funker bra – trening er heller ikke dumt, forteller Fredrik.

– Jeg bruker tid med venner, å gjøre noe helt annet. Det hjelper med å få tankene over på noe mindre seriøst, sier Daniel.