Sju av ni studenter med sommerjobb i Statoil som boreforsyningsansvarlig er utdannet ved HiMolde.
– Vi har aldri før hatt en så stor andel av sommervikarer fra HiMolde som vi har i år, sier Per Arne Traa, leder for drilling supply and logistics ved Statoil i Bergen.
Traa opplyser at tidligere år har flertallet av sommervikarene som jobbet som boreforsyningsansvarlige (BFA) hatt NHH- og NTNU-bakgrunn, samt at det har vært et innslag av studenter fra HiBergen og HiMolde.
– Petroleumslogistikk fra HiMolde er i utgangspunktet riktig utdanning for jobben, men i tillegg til vitnemålet ser vi på hva folk har hatt av jobber og hva de engasjerer seg i på fritiden. Det med engasjement er viktig for at vi skal danne oss et bilde av en person vi ikke kjenner. At søkeren har vært aktiv i studentlag, sport eller foreningsliv viser at de tar på seg ansvar og oppgaver, og det er alltid positivt, sier Traa.
LES OGSÅ: En liten oppfordring til nye studenter …
Seks av de sju HiMolde-studentene med BFA-jobber i Statoil i sommer er eller har vært petlog-studenter, mens en av dem har studert SCM (supply chain management) og logistikk.
Hilda Birgitte Kleppe (22) er en av de fire HiMolde-studentene som i sommer har vikariert som BFA på Statoil-kontoret i Bergen. Hun har hatt ansvaret for plattformen «Kvitebjørn».
– Jobben består i å sørge for at plattformen har det den trenger av utstyr og personell for boring, så jeg har mye kontakt med boreleder, ingeniører og leverandører. Jeg bestiller f.eks. båter og helikopter for å frakte det som trengs. Mye endrer seg raskt. Det kan handle om sykdom eller uforutsette ting som skjer i brønnen, sier Kleppe.
Hun syns det har vært fint å ha en sommerjobb med mye ansvar.
– Blir det stans i brønnoperasjoner, så snakker vi om tap av opptil millioner av kroner hver dag. Det at vi har hatt stor frihet i jobben har vært både bra og litt skummelt. Men vi jobber tett sammen med andre hele tiden og spør folk rundt oss om det er noe vi lurer på, sier Kleppe, som i høst begynner på en mastergrad i økonomi og administrasjon ved NHH i Bergen.
Anders Kvia Andersen (22) er en av de to HiMolde-studentene som i sommer har hatt BFA-jobb i Statoil i Stavanger, og han har hatt ansvaret for forsyningene til jackup-riggen «West Epsilon» som plugger brønner på Huldra-feltet.
– Arbeidet har vært veldig variert, og det er mange forskjellige leverandører som håndteres riktig. Som sommervikar befinner du deg på litt dypt vann i denne jobben, men vi har fått god opplæring og følges godt opp i arbeidet. Morgenmøtene går på engelsk og du må forholde til folk i ledende stillinger. Logistikken er veldig viktig, for det merkes godt på plattformen om utstyret de trenger ikke er på plass. Det gjelder å ligge litt i forkant både når det gjelder utstyr og personell, særlig på rigger som har lite dekksplass – slik som West Epsilon, sier Andersen.
I høst starter han på en mastergrad i finansiering og ledelse ved NHH i Bergen.
Odin Kvalvåg Dahlen (26) har jobbet med BFA på Statoil-kontoret i Stjørdal. Stort sett har han hatt ansvar for plattformen «Deepsea Bergen», men den siste uka har han hatt forsyningsansvaret for «Songa Encourage».
– Jobben har vært veldig interessant og spennende, og er perfekt for utdannelsen jeg har tatt. Jeg føler meg veldig heldig som får komme inn i bransjen. Arbeidet har vært veldig selvstendig, og utfordringen har ofte vært å finne tak i de rette personene til å få ting gjort nå når det har vært ferietid. Mye ansvar, men det er det som gjør dette artig, sier Dahlen.
Han mener at det er viktig å holde hodet kaldt og ha oversikt når man jobber som BFA.
– Du må ha orden i måten du jobber på, og gjerne ta en dobbeltsjekk på at ting er i orden, sier han.
Dahlen – som sist studieår hadde et semester på studentutveksling til Gubkin-universitetet i Moskva – går nå løs på andreåret av en mastergradsutdanning i petroleumslogistikk på Molde campus.
LES OGSÅ: OnklP og Slekta åpner studieåret i Molde
Statoils Per Arne Traa sier at HiMolde-studentene har klart seg bra i sommer og at tilbakemeldingene på dem jevnt over har vært bra.
– De blir kastet ut på dypt vann, men er de ydmyke på hva de ikke kan og flinke til å stille spørsmål så bruker det å gå bra. Planlegging er veldig viktig i denne jobben, også det å ha en plan B og C. Operasjonene kan sammenlignes med at en tannlege på taket av en høyblokk skal bore i tennene på en pasient som befinner seg i blokkas kjelleretasje. Det skjer uforutsette ting hele veien, sier Traa.
– I hvilken grad leder sommerjobber av denne typen fram til fast ansettelse i Statoil?
– De får en viktig erfaring med seg, og Statoil har som langsiktig målsetting å bygge opp talenter og rekruttere dem. Men i dag er det åpenbart at vi rekrutterer i mindre skala enn vi gjorde tidligere, sier Traa.
– Logistikkfag – effektivisering og optimalisering – er vel det oljebransjen trenger nå?
– Ja, absolutt. Statoil holde nå på å innføre Lean-metodikk. På boring- og brønnlogistikk begynte vi med det i vår. Det handler jo om sunn fornuft, om å bruke ressursene best mulig. Men det kan også være ganske komplekst, f.eks. å avveie mellom ressursoptimalisering og flytoptimalisering. Lean vil endre måten vi jobber på og vil gjøre oss i stand til å skape en kultur for kontinuerlig forbedring, sier Traa.