Her er professor Harald Dolles fotografert med sine døtre Charlotte (t.v.) og Ann-Kathrin før Nürnberg møtte FC Schalke 04 i 2009/10-sesongen - et møte hjemmelaget Nürnberg forøvrig tapte. Foto: Privat

Nürnberg bygger nytt lag

Forskere ved Høgskolen mener mye ligger til rette for at Even Hovland kan lykkes i FC Nürnberg.

I følge tyske Bild betalte FC Nürnberg 250 000 euro for moldeforsvareren, noe som tilsvarer cirka to millioner norske kroner. Overgangen ble kjent lørdag.

– Nürnberg har hatt en helt grusom sesong, sukker Harald Dolles, professor i sports management ved HiMolde.

Molde-professoren er oppvokst i Nürnberg og har holdt med laget siden han gikk og så sine første kamper som guttunge.

– Laget hadde tre forskjellige sjefstrenere i løpet av sesongen, men endte ett fattig poeng fra kvalifiseringsspill og fikk direkte nedrykk til andre Bundesliga, sier Dolles.

Halvparten forsvant

Dolles sier at laget i løpet av sesongen gikk fra å prioritere forsvar til å satse på angrep med en ny nederlandsk sjefstrener underveis i sesongen , men at sluttresultatet viser at laget bare vant fem av 34 ligakamper.

– Mer enn halvparten av spillerne forsvant til andre lag etter sesongen, så den nye sjefstreneren Valérien Ismaël – han er ung og har bakgrunn som spiller på blant annet Bayern München – må skape et helt nytt lag rundt de etablerte Nürnberg-spillerne som fortsetter på laget. For Hovland er dette en god situasjon, siden de fleste spillerne og treneren er nykommere i klubben. Han slipper å måtte kjempe seg til en plass på et allerede etablert lag, sier Dolles.

Saken fortsetter under bildet.

FC Nürnbergs hjemmeside viser med all tydelighet at stallen er nyinnkjøpt. Klubben mangler bilder av mange av spillerne, som f.eks. Even Hovland i forsvarsrekka.
FC Nürnbergs hjemmeside viser med all tydelighet at stallen er nyinnkjøpt. Klubben mangler bilder av mange av spillerne, som f.eks. Even Hovland i forsvarsrekka.

Han trekker særlig frem Nürnerbergs keeper – tyske Raphael Schäfer  – og den argentinske midtstopperen Javier Pinola, som grunnfjellet i den nye spillerstallen.

– Hovland har hatt suksess som Molde-spiller. Jeg har sett ham spille og tror han vil gjøre det bra som erstatter for svenske Per Nielsson som har gått til FC København. I tysk presse omtales kjøpet av Hovland som et kupp. Hvis Hovland har vært lur, så har han en mulighet til å komme seg ut av kontrakten om Nürnberg ikke rykker opp igjen i første Bundesliga etter en sesong. For gjør ikke laget det, så viser statistikken at det kan tid før de rykker opp igjen. Lokalavisa har regnet ut at nedrykket påfører klubben et inntektstap på cirka 20 millioner euro i den første sesongen, men at inntektstapet vil bli større etterhvert om klubben ikke rykker opp, sier Dolles.

– Riktig skritt

Stipendiat Birnir Egilsson.
Stipendiat Birnir Egilsson.

Doktorgradstipendiat Birnir Egilsson – som tidligere har skrevet masteroppgave om unge, islandske spilleres overgang til europeiske toppligaer – sier  at det kan slå positivt ut for Hovland at Nürnberg nylig rykket ned.

– Gjør han det bra der og laget rykker opp, vil det dukke opp flere muligheter for Hovland. Da vil overgangen til Nürnberg vise seg å være et riktig skritt, sier Egilsson.

Egilsson peker på at flere moldespillere i det siste har tatt det Egilsson mener er «litt for store skritt».

– I min forskning nevnte alle spillerne behovet for å ta de riktige skrittene. For islandske spillere har det aldri fungert å flytte rett til en toppklubb i en toppliga. Islandske spillere har jobbet gradvis for å nå sine mål. Vegard Forren fikk ikke slippe til på Southampton og returnerte til Molde. Av tre tidligere moldespillere som har gått til Cardiff, er det bare Mats Møller Dæhli som har fått mye spilletid. Magnus Wolf Eikrem og Jo Inge Berget bør kanskje finne seg nye klubber. Om man ikke lykkes med spillet sitt og ikke får trenerens tillit, så er det viktig at man blir lånt ut til andre klubber hvor man får tillit og spilletid. Mange spillere i min forskning var i samme situasjon og de anbefalte klubbskifte for å få spilletid.  Fotballkarrieren er relativt kort, så det er viktig å ikke tillate at noen kaster bort spillerens dyrebare tid, sier Egilsson.

Han tilføyer:

– Men det er ikke lett. Forskning har vist at blant spillere som flytter hjemmefra for første gang  – ofte til et nytt land med nye sosiale forhold – er det i gjennomsnitt bare en av tre spillere som faktisk klarer å gjøre en vellykket overgang til seniorenes eliterekker. Forskning på temaet viser at det i gjennomsnitt tar en  idrettsutøver såvidt over to år å fullføre en slik type overgang.