De blir ikke seriemestre. Faksimile: NRK

Spådommer går aldri i oppfyllelse

Når undertegnede og andre underviser i logistikk, starter vi gjerne undervisningen i forecasting med følgende uttalelse: «Det er en ting vi kan være sikre på, og det er at de etterspørselsprognosene vi genererer aldri vil treffe faktisk etterspørsel.» Slik er det gjerne i fotballens verden også. Det å forutsi hva som kommer til å skje, er sjelden enkelt.

Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.
Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.

Bildet ovenfor, fra en artikkel på NRKS nettsider, antyder vel at sjarmen med spådomskunst kanskje ikke nødvendigvis er knyttet til treffsikkerhet. Regelverket i fotballen gjør det som kjent uhyre usannsynlig med tre seriemestere.

Med dagens kunnskap (etterpåklokskap er som kjent uangripelig) kan vi selvsagt slå fast at ingen av disse lagene vinner gull i år. Det faktum at Deila har byttet beite til Celtic, og dermed både kan og skal sikre seriemesterskap i Skottland, rokker på ingen måte ved denne konklusjonen.

Det faktum at MFK halte i land seieren mot Bodø/Glimt i helga, og dermed for øvrig også sikret dårligst sølvmedaljer (i horisontalt regn og storm i kastene), er antagelig en større prestasjon enn de fleste er klar over. Fintspillende lag, som hjemmelaget, er nemlig ganske så mye mer utsatt i sterk vind enn mer tradisjoneltspillende norske lag. Når motstanderen i tillegg kommer fra Nordlands hovedstad, vet alle – med et minimum av lokalkunnskap – at erfaring med vind og effektiv kontringsfotball er noe bodøværingene definitivt bør ha. Sånn sett er vi på toppen av Haugen usedvanlig fornøyd med denne seieren.

Utrolig nok kan det dessverre se ut som om seieren blir nødvendig. «Ikke-kjøpe-laget» fra Skien slutter nemlig aldri å overraske. Poengsummen grenlendingene har oppnådd så langt ligger nemlig absolutt på nivå med det som har vært tilstrekkelig for å vinne Tippeligaen de siste sesongene. Gjennomsnittlig poengsum som vinnerlaget oppnådde etter 25 kamper i sesongene 2011-2013 var nemlig (52+51+50)/3=51 poeng, nøyaktig det poengantallet Odd har oppnådd så langt. (Statistikk er en føyelig vitenskap, den kan tilpasses enhver målsetning.)

Odd har med andre ord prestert helt på skjema til å kunne innkassere sitt aller første seriegull [1], men hjemmelagets kraftprestasjon synes å forhindre dette.

På toppen av Haugen er vi alltid seriøse, hardtarbeidende, og tidvis også høyttenkende, men aldri hoverende. Slik adferd overlater vi ydmykt til andre både lokalt og nasjonalt. Sånn sett synes det riktig å innvie publikum i årets tabelltips. Vi har gjerne en liten (høyst lokal) konkurranse, alltid klart innenfor arbeidsmiljølovens strenge bestemmelser og kopien av e-posten nedenfor antyder at Fra toppen av Haugens bidrag i år kanskje ikke kommer til å treffe særlig godt. (For øvrig takk til kollega Hauge som er fast seremonimester.)

fball1

 

Som bildet ovenfor antyder inneholder undertegnedes spådommer flere grove bommer.  For øyeblikket ligger kun Strømsgodset på den tabellplassen jeg tippet – 4. plass. Det blir spennende å se om jeg treffer på en eneste plassering. Brann og Bodø Glimt ble mer enn optimistisk plasserte, mens Odd og Stabæk har overrasket meg særdeles positivt. Enkelte lesere vil nok kanskje reagere på at hjemmelaget kun ble tippet som nummer to, men vi får skylde på en kledelig pessimisme her. Uansett, som eksemplet antyder, oraklet på Haugen er nok som de fleste andre orakler; slett ikke sannspådd.

Vi kan nok uansett konkludere med at Odd og deres svært så fargerike trener har prestert over evne. Vi skal som kjent møte denne gjengen i cupfinalen i slutten av november, og teamet på toppen av Haugen har benyttet de siste dagene til litt fintenking knyttet til rettferdighet og annet snusk. Kan tida være inne for å unne Odd en cupfinaletriumf? Skal vi en gang for alle slenge fra oss «ska-ha ska-ha»-stemplet i denne vakre småbyen? Selvsagt skal vi ikke legge oss, men kanskje allikevel akseptere et eventuelt tap med beundring, snarere enn tristhet, sinne og frustrasjon.

Vi møtes på Ullevål!

[1] Odd vant riktignok den ikke ferdigspilte prøveserien 1914-1916, men uoffisielle mesterskap ser vi selvsagt bort i fra her oppe i høyden.

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Kai A. Olsen og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.