Det var fylkesmann Lodve Solholm som festet ridderordenen på professor Arild Herviks bryst. Foto: Arild J. Waagbø

Delte æren med kona

Professor Arild Hervik delte æren med sin kone, Synnøve Kåresen, da han i dag ble «Ridder Arild».

I Herviks takketale, som ble vist på skjerm for de cirka 100 som hadde møtt fram for å hedre den profilerte HiMolde-professoren, fortalte han at han de siste månedene har kjempet mot den alvorlige muskelsykdommen IBM:

«Jeg har nå vært på sykehus i nesten fire måneder.

Det har vært kritisk mange ganger og det har vært en tøff kamp. Men det som gjør mest vondt er å se de nærmeste lide. Synnøve, du har ikke hatt det godt i denne perioden.

Da jeg julaften, like før feiringen med barn barnebarn fikk vite at jeg skulle få denne pris, kom det en tåre, men første tanken var at endelige skulle Synnøve få et lyspunkt i all elendighet.

Synnøve kom frem, jeg deler prisen med deg og takk for at du har holdt ut med meg, og ta med deg Mario barnebarn.»

Professor Arild Hervik og hans kone Synnøve Kåresen sammen med barnebarnet Mario da han mottok utmerkelsen ridder av 1. klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden i dag. Foto: Arild J. Waagbø
Professor Arild Hervik og hans kone Synnøve Kåresen sammen med barnebarnet Mario da han mottok utmerkelsen ridder av 1. klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden i dag. Foto: Arild J. Waagbø

Næss og Haavelmo

I talen trakk Hervik fram sitt arbeid med miljøøkonomi på 1970-tallet, som vitenskapelig assistent for både filosofiprofessor Arne Næss og økonomiprofessor Trygve Haavelmo (nobelprisvinner), blant viktige milepæler i sin karriere. Hervik bidro til kapittelet om sosialøkonomiske utfordringer i Næss-klassikeren «Økologi, samfunn og livsstil» og  til Haavelmos kritiske analyse av økonomisk vekstteori og miljøkrise.

LES MER: På toppen av ekspertveldet

Hervik kom også inn på sin aksjonisme i fjor høst for å få to sykehus i Nordmøre og Romsdal – i stedet for ett fellessykehus – i talen sin.

«Dette var en periode da den underliggende muskelsykdommen var virksom. Urkraften hos meg svarte med å kaste meg over stadig nye oppgaver. Ingen topp var for høy.

Det boblet i hodet mitt og av og til boblet det over og jeg sier unnskyld til alle de som ble rammet av det.»

Et hundretalls mennesker - familie, kolleger og venner - var møtt fram for å hedre Arild Hervik da han mottok ridderutmerkelsen i dag. Foto: Arild J. Waagbø
Et hundretalls mennesker – familie, kolleger og venner – var møtt fram for å hedre Arild Hervik da han mottok ridderutmerkelsen i dag. Foto: Arild J. Waagbø

– Har bidratt mye

Det var fylkesmann Lodve Solholm i Møre og Romsdal som overrakte utmerkelsen – ridder av 1. klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden – for Herviks innsats innen samfunnsøkonomisk undervisning og forskning. Solholm sa at det var en stor glede, og sa at han personlig var en av mange som har tatt med seg mye lærdom fra sine møter med Hervik.

– Du har bidratt mye i samfunnsutviklingen, sa Solholm før han festet ordenen på Herviks bryst.

LES MER: Professor Hervik blir ridder av 1. klasse

Jon Aasen (Ap), fylkesordfører i Møre og Romsdal. Foto: Arild J. Waagbø
Jon Aasen (Ap), fylkesordfører i Møre og Romsdal. Foto: Arild J. Waagbø

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) gratulerte, og erklærte at det var en stor dag både for Hervik og akademia.

– Du har vært en godt synlig fagperson og spydspiss som har bidratt med en høyt verdsatt akademisk analyse. Og du har en gudegitt gave som formidler, sa Aasen.

– Så velfortjent!

Torgeir Dahl (H), ordfører i Molde. Foto: Arild J. Waagbø
Torgeir Dahl (H), ordfører i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Da moldeordfører Torgeir Dahl (H) fikk ordet, sa han at det var en stor dag.

– Utmerkelsen er så velfortjent! Du har gitt viktige bidrag lokalt, regionalt og nasjonalt, og har evnet å gjøre komplekse sammenhenger tydelige, sa Dahl, som også roste Hervik for hans formidlerglede.

LES MER: Skal trimme UH-finansieringen

Da HiMolde-rektor Hallgeir Gammelsæter gratulerte, trakk han særlig fram Herviks rolle som institusjonsbygger ved høgskolen og at Hervik har vært sentral når viktige veivalg har blitt tatt.

– Du har arbeidet uttrettelig for høgskolen, et arbeid du har gjort til denne dag. Og du har vist at du har en enorm arbeidskapasitet, selv om du har slitt med sykdom, sa Gammelsæter.

- Du har en kjølig hjerne i en varm kropp, sa styreleder Olav Gjerland i Molde Næringsforum til Hervik på arrangemetet på Molde Campus. Foto: Arild J. Waagbø
– Du har en kjølig hjerne i en varm kropp, sa styreleder Olav Gjerland i Molde Næringsforum til Hervik på arrangemetet på Molde Campus. Foto: Arild J. Waagbø

– Ridder Arild

– Det er din dag i dag, men vi soler oss litt i glansen, sa Møreforsking Molde-sjef Oddmund Oterhals da han gratulerte Hervik.

Han trakk særlig fram at Hervik tok ansvar for oppdragsforskning og har hatt en nøkkelrolle i Møreforsking.

Olav Gjerland, styreleder i Molde Næringsforum, startet sin gratulasjonshilsen med å tiltale Hervik som «Ridder Arild».

– Molde Næringsforum har alltid hatt et nært samarbeid med deg. Det er sjelden å se, men du har en kjølig hjerne i en varm kropp. Det betegner deg. Du har hatt et faglig språk som har gjennomslagskraft hos de som har makt, sa Gjerland.

- Vi har sett at det bor en koloss i deg, sa Ann-Marit Sæbønes til Arild Hervik. Sæbønes talte på vegne av sin mann Tore Eriksen, som var forhindret fra å delta da Hervik mottok den kongelige ordensutmerkelsen. Foto: Arild J. Waagbø
– Vi har sett at det bor en koloss i deg, sa Ann-Marit Sæbønes til Arild Hervik. Sæbønes talte på vegne av sin mann Tore Eriksen, som var forhindret fra å delta da Hervik mottok den kongelige ordensutmerkelsen. Foto: Arild J. Waagbø

– Ser positivt på det

Herviks svoger, Rolf Kåresen, som har publisert forskningsartikler om mammografiundersøkelser og medisinsk logistikk med Hervik, sa at ridderutmerkelsen var velfortjent. Han skrøt av Herviks evne til å være positiv.

– Uansett situasjon, så ser du positivt på det. Jeg er sikker på at du – med kommunikasjonsutstyrt du nå har fått – snart vil være tilbake som idéskaper og mentor på høgskolen, sa Kåresen.

Ann-Marit Sæbønes, som blant annet har vært ordfører i Oslo, sa at hun representerte sin mann – tidligere finansråd Tore Eriksen – på dagens arrangement. Hervik og Eriksen har vært venner siden de møttes i studietiden i Oslo.

– På 70-tallet snakket vi ofte om Finn Alnæs’ roman Koloss, hvor han skriver om Brage Bragessons kamp mot naturkreftene. Vi har sett at det bor en koloss i deg, sa Sæbønes.