Professor Øyvind Halskau - som opprinnelig er fra Oslo - spiste i dag avskjedskake med kolleger på HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

– Jeg har først og fremst vært lærer

Professor Øyvind Halskau (70) erklærte at han først og fremst har vært lærer – og ikke forsker, da han takket for seg etter 28 år ved HiMolde.

Et 20-talls kolleger tok i dag et kakestykke og en kopp kaffe for å markere at Øyvind Halskau, professor i logistikk, slutter ved HiMolde denne våren.

Dekan Hans Fredrik Nordhaug åpnet med å si at Halskau allerede for ti år siden – da Nordhaug begynte å arbeide ved HiMolde – var en slags syvende far i huset.

Professor Øyvind Halskau - som opprinnelig er fra Oslo - spiste i dag avskjedskake med kolleger på HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø
Professor Øyvind Halskau – som opprinnelig er fra Oslo – spiste i dag avskjedskake med kolleger på HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

I Halskaus mappe hadde Nordhaug gravd fram at dagens hovedperson – som er utdannet matematiker – underviste på ungdomskolen på Sunndalsøra fra 1972 og på Molde videregående skole fra 1978, før han tok til på HiMolde i 1987. Halskau forsvarte doktorgraden i økonomi ved Norges Handshøyskole i 2000 og så sent som i fjor ble han professor i logistikk. Nordhaug sa at det var en lærerik og morsom opplevelse å spille «The Beer Game»  – en klassiker i logistikkfaget – under Halskaus ledelse.

Halskau fylte ut bildet med å si at han også hadde undervist ved en barneskole på Tjøme i sin tid.

– Jeg har undervist alt fra sjuåringer til og med doktorgradsstudenter. Grunnleggende har jeg vært lærer i alle de år, sa Halskau, før han leste høyt fra Arne Paasche Aasen-diktet «Til min elskede».

Dette diktet er trolig nokså uvanlig å høre i vår tid. i og med at den elskede i dette tilfellet er en morgensigarett.

Kontorsjef Berit Svendsvik - som både har vært nabo og kollega av Øyvind Halskau - kunne avsløre at professoren er veldig glad i blomster. Foto: Arild J. Waagbø
Kontorsjef Berit Svendsvik – som både har vært nabo og kollega av Øyvind Halskau – kunne avsløre at professoren er veldig glad i blomster. Foto: Arild J. Waagbø

En kollega, professor Svein Bråthen, overrakte whisky, «Vulgær og vidunderlig» av Kjetil Rolness (brukt) og «Britiske statsministre 1900-2015» av Hans Olav Lahlum og Øivind Bratberg (ny), som en kommentar til Halskaus brede interessefelt.

– Den rollen du har hatt i oppbyggingen av logistikkfaget her ved høgskolen – selve flaggskipet vårt – kan ikke overvurderes. Du ble først professor i fjor, men det er fordi du har tatt institusjonelt ansvar og i mindre grad forholdt deg til det moderne tellekantsystemet, sa Bråthen.

Professor Arnt Buvik fremførte deretter Erik Bye-visa «Vår Herres klinkekule» som a capella solosang, før stipendiat Yahuen Maisiuk roste Halskau for hans gjerning i klasserommene og som veileder.

– Din innsats har vært sentral for at cirka 60 studenter fra Hviterussland er stolte over å ha tatt en mastergrad i logistikk i Molde, sa Maisiuk, som også nevnte at tilsammen sju hviterussere har og har hatt sine doktorgradsstudier ved HiMolde.

Maisiuk overrakte deretter – på vegne av professor Irina Gribovskaya – den lett aldrende lærer et bonsaitre og en flaske vodka.