Professor Øyvind Halskau - som opprinnelig er fra Oslo - spiste i dag avskjedskake med kolleger på HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

– Jeg har først og fremst vært lærer

Professor Øyvind Halskau (70) erklærte at han først og fremst har vært lærer – og ikke forsker, da han takket for seg etter 28 år ved HiMolde.

Et 20-talls kolleger tok i dag et kakestykke og en kopp kaffe for å markere at Øyvind Halskau, professor i logistikk, slutter ved HiMolde denne våren.

Dekan Hans Fredrik Nordhaug åpnet med å si at Halskau allerede for ti år siden – da Nordhaug begynte å arbeide ved HiMolde – var en slags syvende far i huset.

Professor Øyvind Halskau - som opprinnelig er fra Oslo - spiste i dag avskjedskake med kolleger på HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø
Professor Øyvind Halskau – som opprinnelig er fra Oslo – spiste i dag avskjedskake med kolleger på HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

I Halskaus mappe hadde Nordhaug gravd fram at dagens hovedperson – som er utdannet matematiker – underviste på ungdomskolen på Sunndalsøra fra 1972 og på Molde videregående skole fra 1978, før han tok til på HiMolde i 1987. Halskau forsvarte doktorgraden i økonomi ved Norges Handshøyskole i 2000 og så sent som i fjor ble han professor i logistikk. Nordhaug sa at det var en lærerik og morsom opplevelse å spille «The Beer Game»  – en klassiker i logistikkfaget – under Halskaus ledelse.

Halskau fylte ut bildet med å si at han også hadde undervist ved en barneskole på Tjøme i sin tid.

– Jeg har undervist alt fra sjuåringer til og med doktorgradsstudenter. Grunnleggende har jeg vært lærer i alle de år, sa Halskau, før han leste høyt fra Arne Paasche Aasen-diktet «Til min elskede».

Dette diktet er trolig nokså uvanlig å høre i vår tid. i og med at den elskede i dette tilfellet er en morgensigarett.

Kontorsjef Berit Svendsvik - som både har vært nabo og kollega av Øyvind Halskau - kunne avsløre at professoren er veldig glad i blomster. Foto: Arild J. Waagbø
Kontorsjef Berit Svendsvik – som både har vært nabo og kollega av Øyvind Halskau – kunne avsløre at professoren er veldig glad i blomster. Foto: Arild J. Waagbø

En kollega, professor Svein Bråthen, overrakte whisky, «Vulgær og vidunderlig» av Kjetil Rolness (brukt) og «Britiske statsministre 1900-2015» av Hans Olav Lahlum og Øivind Bratberg (ny), som en kommentar til Halskaus brede interessefelt.

– Den rollen du har hatt i oppbyggingen av logistikkfaget her ved høgskolen – selve flaggskipet vårt – kan ikke overvurderes. Du ble først professor i fjor, men det er fordi du har tatt institusjonelt ansvar og i mindre grad forholdt deg til det moderne tellekantsystemet, sa Bråthen.

Professor Arnt Buvik fremførte deretter Erik Bye-visa «Vår Herres klinkekule» som a capella solosang, før stipendiat Yahuen Maisiuk roste Halskau for hans gjerning i klasserommene og som veileder.

– Din innsats har vært sentral for at cirka 60 studenter fra Hviterussland er stolte over å ha tatt en mastergrad i logistikk i Molde, sa Maisiuk, som også nevnte at tilsammen sju hviterussere har og har hatt sine doktorgradsstudier ved HiMolde.

Maisiuk overrakte deretter – på vegne av professor Irina Gribovskaya – den lett aldrende lærer et bonsaitre og en flaske vodka.

Én kommentar til “– Jeg har først og fremst vært lærer”

  1. Tusen takk for sjeldent inspirerende kollegialitet professor Halskau. For oss «juksematematikere» er det alltid veldig hendig å ha en ordentlig matematiker i nærheten når vi har behov for å spille ball om en eller annen vidløftig ide. Du vil bli dypt savnet, men vi har vel litt tro på at du vil være tilstede i miljøet også framover. All mulig lykke i pensjonisttilværelsen, som vi vel antar i stor grad vil brukes til å pleie den nye stor lidenskap – fotballen. Dette edle spill på toppen av kompleksitetspyramiden. Mvh Kjetil H.- stolt (men også litt trist) kollega.

Det er stengt for kommentarer.