Mørke skyer. Foto: KJetil Kåre Haugen

Konspirasjonsprediksjoner

Mørke skyer hemmer utsikten fra toppen av Haugen i dag, men et glimt av blå himmel (opp mot høyre) gir håp om bedring. Det står om fotballnorges og fotballmoldes framtid, de viktige beslutningene fattes nå.

Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.
Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.

Et tegn i tiden synes å omfatte konspirasjonsteorier av ulike slag. Selv fra en skjermet tilværelse på toppen av Haugen er det bortimot umulig å ikke kjenne pusten av denne (kanskje) litt merkelige trenden. Paradoksalt nok døde en av vår tids aller fremste konspirasjonsteoretikere, Nobel- og Abelprisvinneren John F. Nash, tidligere denne uka i noe så prosaisk som en bilulykke. Et slikt utfall vil antagelig i seg selv danne grunnlag for konspirasjoner. Uansett, her oppe på toppen er det fortsatt fotballen som interesserer og et så vidt viktig fenomen omfattes selvsagt også av tidstrender. Derfor skal vi med vanlig beskjedenhet og moden argumentasjon presentere noen konspirasjonsteorier knyttet til det som skjer i fotballuniverset.

I forgårs tapte Brann 4-1 mot Levanger. Brann rykket ned fra Tippeligaen i fjor, mens Levanger rykket opp fra Oddsenligaen (også) i fjor. Gårsdagens møte fant altså sted mellom to lag der kvalitetsavstanden burde være betydelig i favør Brann. Norsk Tippings oddssettere var enige i dette og satte følgende odds før kampen:

3,75 – 3,30 – 1,80

Seier til Levanger ga altså utbetaling på 3,75 mill om en million ble investert, med Levanger som vinner. Ingen dårlig avkastning. For de av oss som var så heldige å bevitne denne selsomme sportslige begivenheten framsto bergenserne usedvanlig tamme og inkompetente. Levanger framstod nærmest som et topplag (noe de definitivt ikke er), og undertegnede begynte faktisk å filosofere over om Brann egentlig prøvde å vinne kampen.

Kan det tenkes at Brann (spillerne) faktisk ønsket å tape denne kampen? Med en forhistorie i pressen der tap nærmeste automatisk utløste trenerskifte kunne det åpenbart være i Brann-spillernes interesse å tape kampen, om de skulle føle behov for en ny trener. Slik Brann har spilt i år er det vel neppe grunn til å tro at verdien på spillerne i Brann har økt særlig, noe som åpenbart ikke er i spillergruppas interesse. Tap ga Nordling-exit og fornuftig investering på oddsen ga finansiering av trenerskiftet i tillegg. (Kan det tenkes at David Nilsen er et aktuelt navn?) Snakk om å slå to fluer i et smekk. Dette er selvsagt ren spekulasjon, og vi har ingen informasjon verken på toppen av Haugen eller utenfor som gir noen som helst holdepunkter for en slik teori. Det samme gjelder neste og kanskje lokalt sett viktigere konspirasjonsteori.

Norge spiller som kjent EM-kvalifisering for tiden og laget vårt har dessverre (som vanlig) ikke prestert opp mot hva en kunne forvente. Siste kamp i kvalifiseringen, tap 5-0 borte mot Kroatia, ga undertegnede visshet; vi når ikke turneringen denne gangen heller. NFF tar i motsetning til undertegnede livet litt mer med ro, og venter nok med sende Per Messias Høgmo tilbake til doktorgradsstudiene til tabellen er enda klarere i Norges disfavør. Dermed oppstår (åpenbart) et behov for en ny landslagstrener. Kanskje det er derfor stillheten omkring Ole Gunnar Solskjærs navn er så påtrengende. Har Kjetil S. og Ole Gunnar snakket sammen? Har NFFs ledelse vært forutseende nok til å prognostisere Per Mathias’ mislykkethet og allerede gjort en avtale med en ny trener? Vi verken vet eller tror, men som leseren åpenbart oppfatter; vi spekulerer.

La oss imidlertid være en anelse mer alvorlige på slutten. Jeg tror ikke Ole Gunnar er så dum at han sier (eventuelt har sagt) ja til et slikt tilbud. Det kan selvsagt tenkes at han har sagt ja, men innerst inne likevel ikke tar jobben – fallhøyden i en slik jobb er selvsagt (om mulig) enda større enn i  Cardiff. Om jeg får rett i her, er fortsatt landslaget i beit for en ny trener, Per Mathias må erstattes. Med dette utgangspunktet er det vanskelig å ikke tippe at Tor Ole Skullerud er en aktuell kandidat. Med bakgrunn i U-landslagssuksess og nå dobbeltmesterskap i MFK er vel han en rimelig klar favoritt til en slik jobb.

Dette kan kanskje synes som dårlige nyheter, men her oppe hvor utsikten er vid og brei har vi funnet svaret. Per Mathias erstattes med Tor Ole. Dette åpner for ny trener i MFK og det blir IKKE Ole Gunnar denne gangen. Derimot åpner det plass for Norges og kanskje Europas beste trener – Bob Bradley. En mann som har greid å gjøre Ernest Asante til fotballspiller og Adama Diomande landslagsaktuell er åpenbart et fotballgeni. Er det noen skal kunne ta vårt kjøre hjemmelag det neste steget på veien mot europeisk toppklasse må det være denne detaljorienterte amerikaneren. Og det verste av alt, han er ikke engang kostbar.

Heia Molde!

PS! Kampen mot Mjøndalen var riktig positiv. Ikke på grunn av tre mål i riktig retning, men fordi MFKs defensive spill endelig fungerte. La oss inderlig håpe at fortsettelsen leder i samme retning. MFK har laget mer enn nok mål i år, det har derimot vært det å forsvare seg som har vært problemet. Får en satt forsvaret nå kan sommer og høst bli riktig interessant – med eller uten Tor Ole eller Bob.

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.