Åsmund Lande (t.v.) og OnklP i aksjon på Åndalsnes sist fredag. Neste onsdag spiller de gratis for hele Molde by. Foto: Arild J. Waagbø

OnklP og Slekta åpner studieåret i Molde

ISFJORDEN/ÅNDALSNES (Panorama): OnklP og Slekta kickstarter studieåret med gratiskonsert på Rådhusplassen i Molde.

– Jeg gleder meg! sier Pål «OnklP» Tøien.

Onsdag 17. august klokka 21 er alle invitert når OnklP og De Fjerne Slektningene leverer åpningskonserten for studieåret 2016/17 på Rådhusplassen.

OnklP i blått på gokartbanen i Isfjorden. Foto: Arild J. Waagbø
OnklP i blått på gokartbanen i Isfjorden. Foto: Arild J. Waagbø

Vi møter ham fredag på NMK Raumas gokartbane i Isfjorden, der Oslo Ess og Slekta slapper av med vennskapelig kappkjøring før de skal på scenen på Raumarock.

– Vi har alltid spilt i Molde. De første åra spilte vi mye der, sier OnklP, som  i 2002/2003 ble tatt under rap-gruppa Tungtvanns vinger sammen med makker Jaa9.

OnklP har ikke lappen, men liker å kjøre. Foto: Arild J. Waagbø
OnklP har ikke lappen, men liker å kjøre. Foto: Arild J. Waagbø

Duoen har levert en rekke godlåter til en voksende fanskare siden den spede starten, blant annet «Glir forbi» og «Fredag».

– Vi har sluppet en ny singel i dag: «En av dem», sier OnklP.

– Hva syns du om at det blir en gratiskonsert der hele byen er invitert?

– Det er morsomt! Da kan foreldrene ta med seg ungene sine på konsert, selv om de selvsagt risikerer at det kommer litt banning og sånt fra scenen. Alt som er gratis er fett, sier OnklP.

Tre på pallen Isfjorden - med Oslo Ess, Slekta og turnéleder Milde. Foto: Arild J. Waagbø
Tre på pallen Isfjorden – med Oslo Ess, Slekta og turnéleder Milde. Foto: Arild J. Waagbø

På tross helhjertet innsats i Slektamesterskapet i gokart, inkludert jordfresing, krasj og mange piruetter, kommer ikke OnklP på pallen denne ettermiddagen, men må se seg slått av to trommiser og en gitarist. Jaa9 ender sist, men siden det er første gangen han kjører gokart – og fordi han er oppvokst i Valsøyfjord og derfor «vet hvor kaldt det er i vannet» – nekter han plent å hoppe i sjøen.

Se flere bilder fra OnklP og Slektas raumabesøk.

– Vi er en gjeng festefranser som kjører rundt i en blikkboks på hjul, så det er bra vi har noe kult å gjøre før konsertene. Skal vi sitte på hotellet og vente, så blir det bare øldrikking. Vi har hoppet i fallskjerm og skutt med hagle, og i dag ble det gokart. Vi liker konkurranser og gambling, sier OnklP.

Det tar av for Jaa9 (t.v.) og OnklP på Raumarock, med gitarist Johan Larsson (t.h.). Foto: Arild J. Waagbø
Det tar av for Jaa9 (t.v.) og OnklP på Raumarock, med gitarist Johan Larsson (t.h.). Foto: Arild J. Waagbø

OnklP har alltid hatt en formidabel flow som rapper, men det var med «Styggen på ryggen» med Slekta (2014) og «Fru Johnsen»-hyllesten til Inger Lise Rypdal på TV-programmet «Hver gang vi møtes» (2015) at artisten OnklP tok steget opp til å bli A-kjendis.

På alle Slekta-utgivelsene er det han som skriver raptekstene. Forbilder innen hip hop? Det sier han at han ikke har noe særlig av.

OnklP på Raumarock 2016. Foto: Arild J. Waagbø
OnklP på Raumarock 2016. Foto: Arild J. Waagbø

– Som forbilder velger jeg meg heller entreprenører og folk som har gjort noe stort, men må jeg nevne noen så blir det Snoop. Da jeg hørte Doggystyle fra 1993, så var jeg solgt. Gangsta rap made me do it, sier OnklP.

– Rock og rap-sjangeren har også sin historie. Det er 30 år siden Run DMCs Walk This Way …

– Det er en – med god grunn – forhatt sjanger, en ganske døv 90-tallsting. Men i Slekta sper vi på med ska og melodilinjer, sier OnklP.

F.v.: Åsmund Lande (Oslo Ess/slekta), Cezinando (Urørt-vinner av året), Tommy Akerholdt (Turboneger/Slekta) og OnklP fredag kveld på Åndalsnes. Foto: Arild J. Waagbø
F.v.: Åsmund Lande (Oslo Ess/Slekta), Cezinando (Urørt-vinner av året), Tommy Akerholdt (Turboneger/Slekta) og OnklP natt til lørdag på Åndalsnes. Foto: Arild J. Waagbø

OnklP og Slekta går på hovedscenen på Åndalsnes en halvtime før midnatt, og rett etter Razika som ved det som må være et arbeidsuhell spiller på Raumarockens lille scene.

Det låter tøft og samspilt fra først til sist, en hitparade for de som kjenner materialet: Kjellern, Panderosa, B-film, En til, Norkour, Noia, Myk landing og Styggen m.fl.. OnklP får også følge på mikrofoner av Jaa9 og årets Urørt-vinner Cezinando, i det som blir en feststund for både blodfansen  og hvermannsen  denne øldunstende fredagsnatta.

Molde by har noe å glede seg til.

OnklP og Johan Larsson, da Slekta headlinet fredagskvelden på Raumarock 2016. Foto: Arild J. Waagbø
OnklP og Johan Larsson, da Slekta headlinet fredagskvelden på Raumarock 2016. Foto: Arild J. Waagbø

Informasjonssjef Jens Petter Straumsheim ved HiMolde sier at det var studentene som ønsker seg OnklP og Slekta til studiestartkonserten på Rådhusplasen.

– Jeg har selv til gode å høre dem live, men håper bandet treffer både studenter og yngre folk, som de som er elever på videregående skoler.

– Dette er det andre året hvor studiestart markeres med stor konsert midt i byen. Hvorfor satser HiMolde på dette?

– Det er for å gjøre oss synlig og for å gi noe til byen. Vi ønsker også å skape tilhørighet mellom studentene og byen, sier Straumsheim.

Én kommentar til “OnklP og Slekta åpner studieåret i Molde”

  1. Hvem er denne onkel Per? Det kan da ikke være PK Rekdal som har slått in på HIP-HOP løpebanen?

Det er stengt for kommentarer.