Nora Mørk i aksjon for Norge mot Nederland. Foto: Wenflou (CC 0)

Den Mørke delen av nettet

Selv ikke for fotballidiotene på toppen av Haugen har det vært mulig å unngå å legge merke til #metoo. Dette er problemstillinger vi slett ikke avfeier som uinteressante, men når de truer idrettslige prestasjoner må vi ta dem på alvor.

Av HAUGEN og OLAV HAUGE (medforfatter)

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Den senere tids presseoppslag om Nora Mørk har medført rådvillhet og angst i det normalt så avbalanserte teamet her oppe. Hennes «private» bilder er vi godt orientert om for lengst, men når hun velger å sette det norske herrelandslagets prestasjoner i fare, kan vi ikke annet enn å ta affære.

Hun uttaler (i VG) at timingen vedrørende avsløringer om håndballspillere på herrelandslagets befatning med de nevnte bildene, kom på et uheldig tidspunkt. Dette skjedde uten hennes kontroll – samme dag som en ytterst viktig kamp mot Østerrike i EM.

Det er selvsagt både uetisk, umoralsk og ikke minst ulovlig å stjele «private» bilder fra andres telefoner, herom hersker det slett ingen uenighet. Vi føler allikevel at det er et par spørsmål som ikke er stilt her, og som vi med respekt å melde har store problemer med å besvare.

Hvorfor skulle unge (eller for den saks skyld eldre) velge:

  1. Å ta «private» bilder av seg selv, enten på egen hånd eller ved hjelp av partner eller andre passende fotografer.
  2. Hvorfor lagre bildene på en smarttelefon?

Vi kan selvsagt forstå at en smarttelefon er hendig om man har behov for å ta frem slike bilder i tide (og utide), men vi som knapt nok har bilder av oss selv iført klær på vår mobil, har store problemer med å forstå mekanismene som ligger bak.

Om dette skulle være ukjent for ungdommen, må vi i det minste få lov å antyde at om en ønsker å la «private» bilder forbli private er lagring på smarttelefon det absolutt siste lagringsmedium en bør velge. Alt annet enn egen mobil er å foretrekke. VI vil kanskje ydmykt foreslå en minnepenn med passord, men her er mulighetene mange.

Men, men, la gå. Skaden er skjedd og vår manglende forståelse av rasjonaliteten bak slike handlinger lar vi ligge. Det framstår derimot som langt mer interessant at Mørk velger å avsløre at også herrer på herrehåndballaget har deltatt i både diskusjon og kanskje til og med spredning av bildene. Denne avsløringen skjedde nemlig morgenen før det som i vanlig terminologi kan defineres som en skjebnekamp i et mesterskap – kampen mot Østerrike forleden. Norge trengte nemlig seier i denne kampen for fortsatt å ha realistiske muligheter for å nå semifinale.

Riktignok bedyrer Mørk, som antydet ovenfor, at timingen var utenfor hennes kontroll, men hun burde vel tross alt kunne se sammenhengen mellom herrehåndballspillere og EM i januar? Uansett, som vi snart skal se, timingen var slett ikke dårlig, den var perfekt.

Enkelte av de mer oppfarende medarbeiderne her oppe ble ganske så forbannet over dette, og mer enn antydet at Mørk var sur over at hun og Norge tapte finalen mot Frankrike før jul og at hun nå skulle hevne seg på herrelandslaget ved å ødelegge de viktige forberedelsene før kampen mot Østerrike. Vi må nok innrømme at vi i første omgang lot oss rive med av en slik argumentasjon og selv fikk antydninger til rynker i pannen.

Heldigvis tok vi tiden til hjelp, og lot både ettertanke og, ikke minst, etterpåklokskap virke. Norge vant jo kampen mot Østerrike lett, faktisk med elleve mål. Her har faktisk Mørk gjort herrelandslaget en tjeneste. Avsløringstidspunktet ga nemlig ønsket effekt: gutta ble forbannet, gikk sammen om oppgaven og knuste Adolf Hitlers fødeland. Herlig!

Vi vil avslutte med å ønske både håndballherrer og -damer lykke til videre i kommende og nåværende mesterskap.

Heia Norge!

–> Kjetil Kåre Haugen, Odd Williamsen, Arve Hjelseth og Anne Cecilie Rinde er spaltister i Panorama.

2 kommentarer til “Den Mørke delen av nettet”

  1. Dette var skremmende likt med en nylig artikkel på resett.no, Kjetil. Håper ikke det er noen grunn til bekymring.

Det er stengt for kommentarer.