HiMoldes Bjørn Jøger (innfelt til venstre) holder foredrag om blokkjede-teknologi, mens Cathrine Barth (innfelt til høyre) fra Circular Norway vil fortelle om sirkulærøkonomi. Casa Belfi Colfòndo Prosecco er en av de nakne vinene som blir presentert på kveldsarrangementet torsdag 1. februar.

Sirkulærøkonomi, digitalisering, blokkjeder og naken vin på vinterlek-menyen

Torsdag og fredag arrangeres «Populærvitenskapelige vinterleker» for første gang på Molde campus. – Ambisjonen min er at det skal være et årlig arrangement, sier rektor Steinar Kristoffersen.

«Vinterlekene» er Kristoffersens idé, og han sier at visjonen for arrangementet er at det skal være en årlig seminarserie som interesserer folk i hele landet, og iallfall i regionen.

– Det skal være en akademisk festival for høgskoleansatte, studenter og representanter for arbeidslivet, og en profilering av høgskolen, sier Kristoffersen.

Digitalisering og kryptovalutaer/blokkjede-teknologi står for brorparten av programmet, blant annet med HiMoldes førsteamanuensis Bjørn Jæger og student Altug Ôzturk på talerstolen.

Se hele programmet på HiMoldes hjemmeside.

Bærekraftig sirkulærøkonomi ved daglig leder Cathrine Barth i Circular Norway står på kveldsprogrammet torsdag, som også inkluderer foredrag om og presentasjon av såkalte nakne viner ved kokk og sommelier Bjørn Cameron Alexander.

Barth opplyser at sirkulærøkonomi handler om å endre næringslivet fra å være en problemskaper til å bli en problemløser.

– Med sirkulærøkonomi kan vi nå målene i Parisavtalen på en forretningsmessig måte. Det hjelper med lovregulering, men lønnsomhet er veldig effektivt. Sirkulærkonomi er en turbo for fornybarsamfunnet, sier Barth.

For å gå fra lineær til sirkulær økonomi er det nødvendig å forstå kretsløp og verdikjeder, ifølge Barth.

– Det gjelder i fiskeindustrien såvel som i Rema-butikken og frisørsalongen. Man må finne bedre løsninger, og man får det ikke til alene, sier Barth.

Hun slår fast at det ikke er i søppelbøtta man skal lete etter grønne løsninger, men på designbordet.

– Delingsøkonomien er god sirkulærøkonomi. Biler kan ved deling bli brukt mer i løpet av sin levetid, slik at de f. eks. ikke står ubrukt 97 prosent av sin levetid, sier Barth.

Hun opplyser at Circular Norway i vår skal jobbe med byggenæringen, og utvikle 15 nye forretningsområder for denne industrien.

– Dette er fastlands-Norges største industri og en utslippsversting. Paradoksalt nok bygger industrien smarte hus og byer ved hjelp av gammeldags byggeskikk, sier Barth.

På kveldsarrangementet blir det severert tapas, og sommelier Bjørn Cameron Alexander vil fortelle om såkalte nakne viner.

– Jeg vil fortelle om naturviner, biodynamiske og økologiske viner, sier Alexander, og avslører at én av vinene han vil servere er en sprudlende italiener, nemlig  Casa Belfi Colfòndo Prosecco.