Professor Kai A. Olsen er aktuell med to bokutgivelser denne høsten. Foto: Arild J. Waagbø

Høgskolens kroniske kronikør er dobbelt bokaktuell

Informatikk-professor Kai A. Olsen har nylig sluppet en fag- og debattbok om det kontantløse samfunn, samt en lærebok i praktisk programmering.

– Boka om det kontantløse samfunnet brukte jeg fire år på å skrive, for jeg måtte sette meg inn i stoffet. Boka om praktisk programmering brukte jeg tre måneder på å skrive, sier Olsen.

Boka A Cash-Free Society: Wheter We Like It or Not (Amazon-lenke) er utgitt på det amerikanske forlaget Rowman & Littlefield, og er nok et langt mer kontroversielt innlegg i samfunnsdebatten i kontantlandet USA enn i Vipps-Norge.

– Brukere av en tjeneste vil ofte beholde den, slik var det også med TV i svart-hvitt. Her i Norge kan vi nå kutte ut minibank-automatene uten at det blir ramaskrik. Og én etter én kutter butikkene ut muligheten til å betale med kontanter, konstaterer Olsen, som lenge har interessert seg for temaet.

LES MER: – Bankfolk er utrolig konservative

Olsen mener at kontanter kun er en nødvendighet om man er kriminell, om man ikke kan stole på bankene eller om landets økonomiske system ikke er stabilt. Da Olsen skrev boka, var bruken av kontanter blant norske forbrukere nede i 3 prosent av transaksjonene, og synkende.

– Vipps har tatt knekken på den siste resten av behov for å bruke kontanter. Nå er de kontantløse tjenestene gode nok, og det er dyrt å opprettholde et system med kontanter, sier Olsen.

Læreboka Praktisk programmering (Cappelen Damm-lenke) er utgitt på Cappelen Damm, og følger kapittel for kapittel Olsens HiMolde-kurs IBE151 Praktisk programmering.

– Da Panorama skrev om strykprosenten i faget, ble jeg spurt om hvorfor det ikke var lærebok i faget, Jeg syns det var en god idé å prøve med lærebok, så da skrev jeg det. Nå er hele kurset samlet mellom to permer,  og videoforelesningene som hører med følger boka slavisk. Så da kan vi sammenligne høstens eksamensresultat med de tidligere, og se om lærebok har noen betydning for resultatet, sier Olsen.

LES MER: Bare én av fem sto på eksamen i programmering

Programmeringsspråket i læreboka er Visual Basic for Applications (VBA).

– Kurset og læreboka gir en innføring i programmering for de som ikke skal bli profesjonelle programmere, men som likevel kan bidra til automatisering og effektivisering i en bedrift, sier Olsen, som mener hele årsstudiet i IT egner seg godt som et tillegg til en bachelorgrad i f. eks. administrasjon og økonomi.

Olsen er en produktiv akademiker, nå med sju fagbøker og ni turbøker på samvittigheten.

– Jeg pleier å publisere to-tre vitenskapelige artikler i året, og i tillegg blir det cirka 50 debattinnlegg og kronikker i løpet av et år. Har jeg en god idé, så skriver jeg et debattinnlegg på en halvtime, sier Olsen, og legger leende til:

– Du kan kalle meg en kronisk kronikør!