En overlykkelig vinner – Linda B.-F. Foto: K. Haugen

Linda tok gullet!

Lesere av denne spalten har antagelig fått med seg at vi i noen grad arrangerer tippekonkurranser i «fotballferien».

Av HAUGEN og (denne gang med følgende) medforfattere LINDA BØYUM-FOLKESETH, LISA HANSSON, LISE LILLEBRYGFJELD HALSE, BJØRN GUVÅG, ERLEND VIK, HARALD M. HJELLE og KNUT P. HEEN

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Vi er som kjent ikke veldig begeistret for nasjonalsporten langrenn, og i mangel av viktige fotballkamper prøver vi å forkorte ventetiden til fotballsesongen starter med litt uskyldig tipping.  (Se «Vår gulljente» for et typisk eksempel.) Vi skal heller ikke legge skjul på at vi tidvis benytter noe tid på tippekonkurranser relatert fotballen også. (Se «Norgesmester fra Molde» og «Dobbelt norgesmester».)

Enkelte kan derfor kanskje få inntrykk av at vi ikke gjør særlig annet her ute, og at vi strengt tatt burde bruke tida vår – skattebetalernes penger som enkelte politiske grupperinger ynder å kalle den – bedre enn til slike barnsligheter. La meg imidlertid berolige. Disse tilsynelatende barnslige konkurransene har faktisk en forskningsmessig dimensjon.

Den særdeles interesserte leser kan observere et eksempel på en slik «forsknings-output» i «PREDICTING FOOTBALL TABLES BY A MAXIMALLY PARSIMONIOUS MODEL». Vi vil spesielt framheve appendixene i denne artikkelen, her er det mye «forsknings-snadder».

Som den intelligente leser antagelig allerede har forstått, dreier dagens bidrag seg om en ny tippekonkurranse, og kanskje heller ikke helt uventet relatert det nylig avsluttede Ski-VM i Seefeld. De fleste har nok fått med seg at Norge leverte sitt beste mesterskap noensinne med 13 gull-, 5 sølv- og 7 bronsemedaljer.

Vi tok altså 25 av totalt 66 medaljer (omlag 40%) og utrolige 13 av 22 gullmedaljer (svært nær 60%!). Slike tall avføder naturlig nok en viss debatt i ettertid, både med hensyn til ikke-nordmenns framtidige etterspørsel (eller snarere mangel på sådan) etter langrenn og kombinert, og selvsagt også det evigvarende spøkelset – doping.

Denne gangen besluttet vi å gjøre den interne konkurransen noe vanskeligere. Vi holdt oss til den vanlige oppskriften med å begrense tippingen til én medaljevalør – gull, men etter innstendig oppfordring fra den etterhvert økende svenske kolonien ved høgskolen, besluttet vi å tippe både norske og svenske gull. Deltagerliste, tips og endelige resultater kan observeres i tabellen[1] nedenfor:

Navn: Gull-NOR Gull-SWE Fasit-NOR Fasit-SWE AD-NOR AD-SWE Uvektet SUM
Linda B. F. 12 3 13 2 1 1 2
Bjørn G. 10 1 13 2 3 1 4
Lise L. H. 8 2 13 2 5 0 5
Lisa H. 8 2 13 2 5 0 5
Erlend V. 9 0 13 2 4 2 6
Kjetil H. 7 1 13 2 6 1 7
Harald H. 6 1 13 2 7 1 8
Knut P. H. 1 0 13 2 12 2 14

Som tabellen viser, ble Linda B.F årets gullvinner. Bjørn G. vant sølvet, mens Lise L. H. og Lisa H. delte bronsemedaljen. Tre kvinner blant de fire beste er selvsagt svært hyggelig resultat. Ellers kan vi selvsagt ikke unngå å bemerke at den ellers så dyktige fotballtipper Knut P. H. endte suverent sist denne gangen. Bedre lykke neste gang Knut!

Den dyktige vinner uttaler for øvrig i seiersintervjuet at hun har drevet med langrenn på rimelig greit regionalt nivå. Bransjekunnskap er – som vi alltid har hatt en mistanke om – viktig.

Når det gjelder den svenske kontingenten så får de vel (på tross av en noe mager gullfangst) trøste seg med at de ble tredje beste nasjon etter Norge og Tyskland. Det er jo egentlig ganske så bra.

Heia Norge og MFK (som snart er i gang med en minneverdig sesong!)

[1] Kolonnene GULL-NOR og GULL-SWE angir de ulike deltagernes tips. De neste to kolonnene angir faktisk resultat; norske (Fasit-NOR) og svenske (Fasit-SWE) gullmedaljer. I de to neste kolonnene AD-NOR og AD-SWE, beregnes absolutt avvik mellom tips og fasit for Norge og Sverige. I den siste kolonnen summeres de to siste kolonnene for endelig rangering. Lesere med innblikk i målprogrammering vil kanskje innse at den presenterte resultatlista er en av flere mulige. Hadde vi eksempelvis lagt all vekt på å tippe riktig, ville Lise og Lisa fått førsteplass ettersom de er de eneste som traff perfekt med sine tips om svenske gullmedaljer.

–> Mads Langnes, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge skriver fast i Panorama.