Karl Marx. Foto: John Jabez Edwin Mayal/International Institute of Social History

Graverende misforståelser

I løpet av sommeren har det dukket opp en del artikler i norsk presse knyttet til en såkalt sosialistisk organisering av amerikansk idrett ­– se f. eks. I kapitalistiske USA har idretten en «sosialistisk» fordeling av pengene, fra Aftenposten, eller Når det lønner seg å tape i NRK.

Av HAUGEN og ERLEND VIK (medfortatter)

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Vi, oppe på toppen av Haugen, er som alltid interessert i nye måter å forstå idretten på. Enkelte påstander blir allikevel for drøye. Et land som velger Donald Trump til president kan jo ikke ha sympatier for kommunisme? Et sted går grensen.

En kjapp gjennomgang av de to artiklene ovenfor bringer oss raskt til originalen, en artikkel publisert i USA’s nyeste og hippeste sportsmedium ­­– The Atlantic.

En herre ved navn Derek Thompson publiserte i 2016 artikkelen Why American Sports Are Socialist And why European sports are not, som inneholder tankegodset bak de norske artiklene fire år senere. En kan saktens lurte på hvorfor det har tatt fire år før tankene fra USA har spredd seg til Norge, men det har kanskje noe med agurktid og Covid-19 å gjøre? Hva vet vi.

Vi kan umiddelbart berolige våre lesere. USA generelt, og idrett i USA spesielt, har selvsagt ikke hentet tips fra Moskva, Kina eller Nord-Korea.

Her er det en amerikansk skribent som har misforstått fullstendig. Lenken nedenfor inneholder vår forklaring til skribenten. Den burde også være interessant å lese for andre.

Denne gangen har vi til og med hatt vår stadig mer internasjonale leserskare i tankene og formulert våre tanker på engelsk:

Why American sports are profit maximisers and why European sports (probably) are not (Or, a minimal introduction to sports economic theory)

–> Kjetil Kåre Haugen, Lise Lillebrygfjeld Halse, Arve Hjelseth og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.