Forsker og forfatter Emma Frans mener at kildekritikk er det viktigste verktøyet vi har for for å verne oss mot falske nyheter.
Det sa hun da hun da hun holdt åpningsforedraget under Kunnskapskonferansen på Molde campus torsdag sist uke. Temaet for konferansen var «(U)kritisk i 2025», og tok blant annet opp problemer knyttet til falske nyheter.
Emma Frans, som har en doktorgrad i medisinsk epedemiologi og forsker ved Karlolinska Institutet, er også en populær vitenskapsformidler og programleder i Sverige. I sitt foredrag trakk hun blant annet frem artikkelen i tidsskriftet Lancet fra februar 1998 om at MMR-vaksine forårsaker autisme. Artikkelen ble senere trukket tilbake på grunn av forskningsfusk, men myten har festet seg og lever videre.
Desinformasjon som dette truer folkehelsa, mener Frans.

Frans pekte på distinksjonene mellom misinformasjon, desinformasjon og malinformasjon. Den første typen er usann og kan ofte spres på grunn av folks uvitenhet. Den andre typen er også usann, men men motivasjonen for å spre desinformasjon er å skade. Malinformasjon bygger på sann informasjon, men spres også for å skade.
Frans brukte desinformasjon om barnevernet i Norge og Sverige som eksempler på falske nyheter i form av kampanjer som er styrt fra utlandet.
Falske nyheter, sa Frans, selger godt fordi de aktiverer sterke følelser og frykt hos mottagerne. Dementiene får sjelden like stort gjennomslag.

Oddlaug Marie Lindgaard fra Nord universitet, som holdt et foredrag om KI (kunstig intelligens) og høyere utdanning, sa at eksamensform styrer studentenes læringsstrategier.
— Vi ønksker å få eksamensformer som får studentene til å arbeide jevnt, sa Lindgaard.

Lars Erik Braaum og Hilde Skjerve fra Høyskolen Kristiania slo et slag for muntlig eksamen da de holdt ordet på Kunnskapskonferansen, blant fordi det sparer fagansatte for å bruke tid på karakterbegrunnelser og klagebehandling.
De kunne fortelle at Høyskolen Kristiania fikk oppmøtet til muntlig eksamen kraftig opp i et emne ved å på forhånd la studentene oppleve gjennomføring av muntlige eksamener i faget med VR-briller.

I paneldebatten som avsluttet Kunnskapskonferansen, sa HiMolde-student Cecilia Kristin Lövström at høgskoler og universiteter bør satse enda hardere på kildekritikk.
— Det bør være fokus på kildekritikk helt fra starten av studiene, sa Lövström.
Emma Frans sa at høgskoler og universiteter fortsatt nyter høy tillit, og at det er en sterk posisjon.
— Universitetene må holde på posisjonen og bygge mer tillit, sa Frans.
