Studenter i arbeid på grupperom på Molde campus. Foto: Arild J. Waagbø

Grupperom, førstemann til mølla?

Nå er det snart juleferie, og en hektisk eksamensperiode går mot slutten. I den forbindelse er det mange som foretrekker å benytte seg av skolen sine grupperom til eksamenslesing.

Av ANDREAS SELSETH, førsteårsstudent i logistikk

Disse kan til vanlig bestilles av samtlige studenter på skolen. For å forhindre at noen reserverer grupperommene for hele eksamensperioden, ble dette informasjonsskrivet fra studiekontoret sendt ut den 26/11:

«Grupperommene vil fra 28. november bli frigjort til lesesalsplasser. Det vil si at studentene ikke lenger har mulighet å reservere grupperom fra og med denne dato, men «først til mølla» prinsippet vil gjelde. Vi gjør oppmerksom på at administrasjonen fortsatt bestiller til faglige på grunn av at enkelte ikke er ferdig med sine obligatoriske grupperomsøvinger.»

Ettersom dette er min første eksamensperiode ved HIM tenkte jeg at dette ikke hørte så ille ut. Da var det vel bare å sette vekkeklokken på litt tidligere, ta seg et par kopper kaffe (eller te) og få kapret seg et grupperom tidlig på morgenen.  Den gang ei.

 «Vi gjør oppmerksom på at administrasjonen fortsatt bestiller til faglige på grunn av at enkelte ikke er ferdig med sine obligatoriske grupperomsøvinger», som det stod i siste del av informasjonsskrivet fra studiekontoret. Hva var så den praktiske virkningen av dette? Jo, det skal jeg fortelle deg. Følgene av det ble at man skapte et A- og B-lag på skolen, bokstavelig talt. For oss som ikke har fast tilholdssted på B-bygningen til vanlig, ble vi store deler av dagen henvist til et meget lite antall grupperom. Grunnen til dette er at enkelte studieretninger har lærere som bestiller grupperom for dem og andre ikke.

Så hvordan føles det og være «førstemann til mølla»? Det føles bra helt det kommer noen og kaster deg ut, og man må finne deg et annet sted å jobbe. Da er det som oftest fullt de fleste steder. Så mye for å komme tidlig på skolen!

Jeg vil bare si til slutt at jeg har forståelse for at noen av studieretningene har obligatorisk gruppearbeid, men det må være mulig å finne en løsning som fungerer for alle. Jeg håper skolen i samarbeid med studentene kan komme opp med en løsning som gjør at ikke enkelte studieretninger har førsteretten til bruk av grupperommene på dagtid. Jeg håper dette er løst før vi går inn i neste eksamensperiode.

God jul når den tid kommer!

2 kommentarer til “Grupperom, førstemann til mølla?”

  1. Like sikkert som jula kommer så kommer debatten om grupperom opp. Det er mange som har forsøkt å endre reglene, men det viser seg vanskelig, og jeg vet at Studenttinget er i en prosess for å endre dette til neste eksamensavvikling.

    For min del så er det slik at vi alle har saker og ting vi skal gjøre, og i den forbindelse burde det å bestille grupperom i en avgrenset periode ikke være mulig, verken av student eller foreleser.

    Det er ofte slik at det tidligere var kun foreleser som kunne reservere grupperom, som i dag, og dette brukte mange studenter for å sikre seg grupperom over flere dager.

    Gjør det likt for alle, kutt ut alle former for reservering – uansett studieretning.

  2. Jeg forstår frustrasjonen til forfatteren her. Men når det er sagt synes ikke vi vernepleiestudenter at det er så fryktelig morsomt å måtte kaste andre ut fra grupperom heller. På vårt studie er vi bundet av fryktelig mye obligatorisk gruppearbeid tilknyttet eksamen, og vi har en fraværsgrense på dette. Dersom vårt fravær overstiger en viss prosent må vi gjennomføre erstatningsoppgaver. Så jeg skjønner ikke hvordan grupperomssituasjonen kan endres uten å endre på vår studieretning. Samtidig er det viktig å understreke at vi det er stor forskjell på studieretningene. På både vernepleie og sykepleie har vi ofte lange dager med obligatorisk undervisning eller vi er ute i praksis. Vi har derfor mindre tid til å sitte å ta opp grupperom ellers, så jeg synes egentlig dette er en rettferdig fordeling. Å bli kastet ut av grupperom er kjedelig, men så vidt jeg vet er det en kode på rommene som kan scannes for å se om de er ledig. Hadde alle gjort dette før de satt igang med arbeidet hadde det spart oss alle for de ubehagelige situasjonene der vi må «kaste» dere ut. Samtidig er det viktig å presisere at denne klagen burde rettes mot «systemet». Jeg forstår heller ikke bruken av merkelapper som A og B laget, da vi vernepleiestudenter ikke kan noe for dette selv.

Det er stengt for kommentarer.