Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. Foto: Kjetil Ree (CC BY-SA 3.0)

Dag-Eilev

Den spennende innspurten i Eliteserien (og OBOS-ligaen) har selvsagt engasjert hele Fra toppen av Haugen-gjengen de siste ukene.

Av HAUGEN og OLAV HAUGE (medforfatter)

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Vi har gledet oss over både hjemmelaget og KBK, og noen har muligens også felt en liten tåre for Ålesund som må inn i en lang og tung kvalik etter å ha ledet ligaen store deler av sesongen. Det som imidlertid har skapt mest diskusjon er utvilsomt Odd, og lagets mangeårige trener (klart lengst-sittende i Eliteserien) Dag-Eilev Fagermo. I forkant av forrige serierunde (runde 28) dro Skienslaget til Trondheim for å møte RBK.

Undertegnede ble ikke lite paff da lagoppstillinga til Odd ble lest opp på Eurosport like før kampstart. De stilte bla. uten sine tre vanlige angrepsspillere og laget framstod svært nært et B-lag. Det gikk som det måtte gå. Odd tapte og fjernet dermed effektivt enhver gull-mulighet for vårt kjære hjemmelag.

I forrige og nest siste runde (runde 29) gjestet Stabæk Skagerak Arena. Stabæk er tradisjonelt, og i alle fall ikke denne sesongen kjent som et godt bortelag. Fasiten før kampen mot Odd var således 14 tapte bortekamper. Merkelig nok snudde Stabæk denne vonde trenden og slo, for sikkerhets skyld, Odd 3-0. Odd er tradisjonelt et meget sterkt hjemmelag, og hadde i inneværende sesong vunnet åtte av sine 14 hjemmekamper før Stabæk-kampen.

Som våre faste lesere vet, kan vi en svært sjelden gang være noe konspiratoriske av oss her oppe blant fugler og skyer. Kan det tenkes at Odd-laget ikke gjorde sitt aller beste i disse to kampene? Et bortetap mot RBK er selvsagt en ting, men 0-3 hjemme mot Stabæk er vel noe mistenkelig?

Odds ansikt utad, Dag-Eilev Fagermo, har etterhvert blitt kjent for sin kjepphest om «kjøpelag». (Se for eksempel «BARE OLJEFONDET ER STØRRE ENN LOMMEBOKEN TIL MOLDE.») Han har eksempelvis over lengre tid lagt hjemmelaget i blått og hvitt for hat med en begrunnelse om at det er urettferdig å ha rike onkler (Røkke & Co.). Vi er selvsagt ikke helt fremmed for den eventuelle urettferdigheten i dette, men en burde vel da også si at det er urettferdig av VIF, Brann og RBK å være lokalisert i Norges største byer. Dette gir som kjent lettere tilgang til media, sponsorer og (ikke minst) publikum. Det faktum at MFK på ingen måte er i nærheten av å ha det dyreste laget, RBK er suverent på topp der, synes å ha liten innvirkning på Dag-Eilevs argumentasjon.

Vi trodde i vår naivitet at det bare var MFK som var «kjøpelag». Fagermo har øyensynlig også kastet sine øyne på stakkars Start, hjelpeløst kavende i bunnen av tabellen. Start er nemlig også et kjøpelag ­­– da i klar motsetning til Stabæk – som i følge Fagermo driver sunt. «Han hadde ikke grått om Start rykket ned med den pengebruken og det de har holdt på med» ­– Rekdal raser mot Fagermo: – Forkastelig!

Fra toppen av Haugens lett konspiratoriske øyne kan selvsagt ikke unngå å se sammenhenger her. Fagermo stilte B-lag mot RBK og tapte for å forsikre seg om at Molde ikke kunne ta seriegull. Så tapte Odd mot Stabæk, noe som slett ikke hjelper Start i konkurransen om overlevelse. Følges mønsteret opp, er det grunn til å anta at Brann slår Odd lett i Bergen i siste serierunde.

Dermed burde rådet være åpenbart for de lokale helter. Sikre tre poeng mot Sandefjord – det er antagelig helt nødvendig.

Heia Molde!

–> Mads Langnes, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge skriver fast i Panorama.