Førsteamanuensis Christina Berg Johansen leder HiMoldes nye forskningsgruppe: Bærekraftige samfunn. Foto: Arild J. Waagbø

Forsker og idealist: – Vi har en effektivitets-forståelse som er litt fattig

– Jeg har alltid hatt interesse for å redde verden, sier førsteamanuensis Christina Berg Johansen (45). Hun omtaler seg selv som idealist på ResearchGate.

I november i fjor begynte Berg Johansen i stillingen som førsteamanensis i samfunnsendring og -vitenskap ved ved HiMolde. Nå leder hun den nystartede forskningsgruppen Bærekraftige samfunn (Sustainable societies), som hun også tok initiativet til å etablere.

– Det fine med høgskolens størrelse er at det er kort vei fra interesse til handling. Det er deilig at institusjonen ikke er så byråkratisk, sier Berg Johansen.

Tid. Bærekraft. Strategi. Det er triangelet mellom disse tre begrepene Berg Johansen interesserer seg for og forsker på.

– Vi lever i et samfunn som er kortsiktig og kapitalistisk strukturert, og det står i motsetning til at vi har problemer som er komplekse og langsiktige, sier hun.

Hvordan investerer vi for fremtiden? Hvordan driver vi innovasjonsarbeid med en horisiont på 10, 20 og 30 år? Hva er riktige priser på bauksitt, olje, gass og kull, råvarer naturen har brukt millioner av år på å produsere? Slike spørsmål opptar Berg Johansen.

– Det er en tendens til at vi verken ser fortiden eller fremtiden, og jeg er interessert i å finne ut om strategiarbeidet kan ha en større tidshorisont enn det har i dagens samfunn, sier hun.

Berg Johansen sier at det kan være vanskelig å finne tid til å tenke og prøve i det hun kaller en optimeringsverden.

– Det tar tid å finne løsninger som er bærekraftige, og så er det slik at mange i dag mener at de ikke har tid til å lese en bok! Jeg syns vi har en effektivtetsforståelse som er litt fattig, når den f. eks. reduseres til å handle om raskeste vei fra A til B. Ta dagens flyplasser. Det er et sted der mange tilbringer lang tid, men fylles den tiden med sånt som film, kunst og kultur? Nei, det er bare shopping. Vi må lære oss å tenke og å stille åpne spørsmål, mener Berg Johansen.

Hun understreker at spørsmål om bærekraft alltid vil være preget av brytninger, og at det ikke fins en fasit.

– Det handler om store og komplekse sammenhenger, og det er utfordrende å ta ned store tanker og sette dem ut i livet som konkrete løsninger for å endre praksis, organisasjoner, mennesker og produkter.

Berg Johansen er dansk, men bodde en rekke år i Nuuk på Grønland under oppveksten. Akademisk har hun gått veien via antropologi til mastergrader i filmvitenskap ved Universitetet i København og deretter offentlig administrasjon Copenhagen Business School (CBS). Hun har en industriell doktorgrad fra Coloplast og ESADE i Barcelona på sosialt ansvar. Hun jobbet flere år ved CBS i København før hun kom til Molde, og har tidligere også jobbet for Røde Kors, Kofoeds skole og DanChurchAid.

– Hvorfor tok du en jobb i Molde?

– Fjellet! Da jeg vokste opp på Grønland gikk jeg mye på ski og i fjellet, og jeg har savnet det. Dessuten var jeg klar for å legge storbyen bak meg. Selv om Molde er en liten by, så skjer det mye her om du involverer deg, sier Berg Johansen.

Én kommentar til “Forsker og idealist: – Vi har en effektivitets-forståelse som er litt fattig”

  1. Veldig spennende
    Bærekraftige samfunn og sirkulær tankegang/-økonomi er den eneste fremtiden vi BØR styre mot.

Det er stengt for kommentarer.