Utsnitt av Fra toppen av Haugens med fleres tabelltips for Eliteserien 2019. Se fullstendig figur i artikkelen.

Seriestarten – hvem skal ut?

Når slutten av mars nærmer seg stiger selvsagt aktiviteten på toppen av Haugen mange hakk. Tida er nemlig inne for seriestart.

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Vi har gjennom vinteren lagt all verdens flid i våre spådommer om årets eliteserie ­– se figuren under. Enkelte har til og med gått vitenskapelig til verks – se f.eks.: Simulerte Eliteserien 2019 basert på spillerstyrke: Mest sannsynlig at RBK tar gullet.

Figur 1: Fra toppen av Haugens med fleres tabelltips for Eliteserien 2019.

Noen av medarbeiderne her oppe har uttrykt misnøye med hjemmelagets uavgjort-forestilling mot Sarpsborg 08. Etter en tilsynelatende god vinter og vår på overgangsmarkedet, hadde nok enkelte sett for seg en overkjøring av sarpingene. Slik gikk det ikke, men et uavgjortresultat i Sarpsborg er isolert sett et utmerket resultat, selvsagt også med historikken mellom lagene som bakteppe.

Verre gikk det nok for våre venner i nord – trønderne. De gikk som kjent på et ubehagelig tap mot sine naboer i nord, Bodø/Glimt. RBK har for øvrig vært gjenstand for mye diskusjon i gruppa i det siste.

Vantroen var først stor med ansettelsen av Eirik Horneland, og den ble ikke mindre når vi observerte RBKs nye spillestil. Trønderne har nemlig lagt om fra det klassiske Rosenborgske 4-3-3 til et eller annet i nærheten av 4-4-2.

Dette i seg selv er selvsagt dramatisk nok når en tenker på trøndernes åpenbare forkjærlighet for å spille 4-3-3. Enda mer dramatisk er det nok at RBK satser mer «drillosk» i sin nye drakt. Her er fokuset på å vinne ball fra motstander, fortrinnsvis så nært motstandernes mål som mulig.

I et slikt spill er løpskraft (enda et av disse nye fotballordene!) avgjørende – i alle ledd. Suksessfaktoren i et slikt spill avhenger kritisk av en lojal oppfølging i ballvinningsfasen, også for angrepsspillerne. Med typer som Bendtner, Helland og Adegbenro må vi nok si at vi er overrasket over et slikt valg. Disse spillerne er jo slett ikke kjent for sine kvaliteter i denne spillfasen, snarere tvert imot.

Derfor ble vi overmåte overrasket da Nicklas Bendtner entret Aspmyra. Hadde RBK bare lurt oss og simulert spillestilsendringer i treningskampene? Ville de i første seriekamp returnere til den spillemessige utgaven vi så i fjor og tidligere år? Neida, vi satt målløse og så RBK bli rundspilt av bodøværinger, som gjerne kunne vunnet med mange flere mål enn de 2-0 kampen endte med.

Vi har grunnet og grunnet og tenkt og tenkt. Om RBK virkelig har tenkt å spille fotball slik de nå framstår, synes lagsammensetningen rimelig feil. Hvorfor lot de for eksempel Vilhjalmsson gå til VIF og beholdt luksusdyret Bendtner? Dette synes uforståelig for oss her oppe.

Prognosen er egentlig enkel her. Enten må Horneland gå, eller Bendtner. Om vi skal tippe, tror vi nok at det mest sannsynlige utfall er at Horneland går. Bendtner er nok vanskelig å få solgt (per dato) for den prisen RBK vil akseptere. Derfor blir vår konklusjon at den skjegget haugesunderen nok må finne seg annet virke i løpet av våren.

Heia Molde!

–> Mads Langnes, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge skriver fast i Panorama.