Professor Kjetil Kåre Haugen stakk av med årets seier i tabelltippekonkurransen mellom akademikere ved HiMolde og NTNU. Foto: Arild J. Waagbø

Tabelltips 2019: Stadig norgesmester fra Molde

En distinkt kvinnelig sydsvensk røst var umulig å unngå å høre denne dagen: “Når har du tenkt å invitere kvinner inn i denne tabelltippingskonkurransen din, Haugen?!!»

Fra toppen av Haugen julesepesial av HAUGEN og BRYNJULF OWREN, JAN OLA STRANDHAGEN, MORTEN KRINGSTAD, HARRY A. SOLBERG, BJØRN GUVÅG, OLAV HAUGE, HALLGEIR GAMMELSÆTER, KNUT P. HEEN, LARS MAGNUS HVATTUM, ERLEND VIK, SØLVE MIKAL KREKVIK NERLAND og ANDRE BEKKEVOLD SANDE (medforfattere)

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Dette må ha vært tidlig i år, kanskje i februar/mars, og «me-too-kampanjen» hadde satt alle oss menn i en viss alarmberedskap.

Jeg ble ganske så perpleks og lettere utilpass. Dette spørsmålet kom brått på, og jeg rakk ikke å forberede noe fornuftig svar. Jeg tror jeg fikk stammet fram noe à la: «Du etterlyser likestilling her, skjønner jeg. Nå er det ikke kjønn som er kvalifiseringsgrunnlag her, men fotballkunnskap og – aller viktigst – fotballinteresse.»

Jeg følte meg slett ikke vel etter å ha denne uttalelsen og innså raskt at her er det bare å legge seg flat. Jeg fortsatte: «Du har selvsagt rett, jeg har slett ikke tenkt i slike baner og skal selvsagt også sørge for å invitere fotballinteresserte kvinner til neste års tevling. «Bra!» kom det (fortsatt på svensk).

Det er heldigvis sjelden jeg blir tatt slik med buksene nede (ja ikke bokstavelig talt denne gangen – heldigvis). I slike situasjoner er det egentlig bare å legge seg paddeflat, eller om mulig, enda flatere.

Dagens innlegg dreier seg selvsagt om den årlige tabelltippingen – denne noe uhøytidelige konkurransen mellom akademikere i Molde og Trondheim om hvem som makter å tippe mest mulig riktig sluttabell i Eliteserien. Tidvis har laget her oppe på toppen til og med vært så frimodige å sammenligne vår uhøytidelige intern-akademiske kappestrid med de profesjonelle ­– journalister og fotballeksperter i media. (se f. eks. Norgesmester fra Molde, Dobbelt norgesmester og Seriestarten – hvem skal ut?, som for øvrig også inneholder alle de tippede tabellene.)

Akademikerne

I forhold til tidligere år har deltagelsen økt betraktelig i år. Hvorvidt dette har ført til det åpenbare tronskiftet på tabelltoppen er det vanskelig å mene mye om. Tronskifte ble det nemlig. De to siste sesongers klare vinner, og i forfjor til og med kåret til uoffisiell norgesmester i tabelltipping, kollega Knut P., endte på en for ham (antagelig) skuffende 9. plass[1]. Vinneren burde framgå klart av tabellen over, og om en kaster et blikk på tabellen under, som inneholder eksperttips fra norsk media, synes også denne gangen det uoffisielle norgesmesterskapet å havne i Molde. Hele 0.6 MAD (eller – om man vil – feilplasseringer) lavere for den lokale vinneren vitner til og med om et suverent NM-gull.

Medieaekspertene

En kan kanskje forledes til å tro at den lokale tabellen, som i det parallelle fotball-tilfellet har vært stabil[2]. Dette var ikke tilfellet i vår konkurranse. Som figuren[3] nedenfor antyder har det vært stadige endringer med ulike tabell-ledere.

 

Den store taperen i norsk media denne gangen er ærverdige Adresseavisen. Denne mediebautaen har benyttet store deler av sesongen til ramsalt kritikk av RBK i takt med utallige svake prestasjoner på fotballbanen. Det faktum at avisen selv med all mulig tydelighet demonstrerer svak fotballkunnskap blir jo litt morsomt. Var det noe med «bjelken i øyet» eller «stein i glasshus»? Samma det, Trondheim hadde tydeligvis en dårlig sesong både på og utenfor banen.

Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg tipper, er det noen oppskrift eller kun tilfeldigheter? Denne gangen bestemte jeg med tidlig for å slå på stortromma og gå ytterst vitenskapelig til verks. Den særlig interesserte leser kan jo ta en titt på: PREDICTING FOOTBALL TABLES BY A MAXIMALLY PARSIMONIOUS MODEL. Jeg må bare beklage all matematikken her, det måtte imidlertid til denne gangen[4]. Hvorvidt resultatene er tilfeldige i et gitt år gir denne artikkelen slett ikke svar på, eller kanskje allikevel? De to forfatterne av artikkelen befinner seg jo begge på seierspallen denne gangen.

Heia Molde – tusen takk for en perfekt sesong – innsatsen i de to siste kampene viste med all mulig tydelighet hjemmelagets profesjonalitet og kvalitet. Fortsett slik!

[1] Knut P. uttaler til hovedforfatter at «det er sluttabellen det er noe feil med, ikke tippingen min».

[2] MFK holdt jo som kjent (med unntak av en runde) tabelledelsen i alle runder fra og med runde 4.

[3] Den lilla stiplede horisontale kurven angir forventet MAD med rent tilfeldig tipping, populært kalt «apestreken». Som figuren antyder synes alle tipperne å ha ferdigheter utover et slikt nivå, selv om enkelte endte opp farlig nær.

[4] For de mindre matematisk kyndige, målforskjell i fjorårets tabell er nøkkelen.

–> Kjetil Kåre Haugen, Lise Lillebrygfjeld Halse, Arve Hjelseth og Jenny Klinge er spaltister i Panorama.