Dagens frokostmøte om maskinlæring på Molde campus trakk mange IT-interesserte deltagere. På bildet ses blant annet Martin Holen (stående til høyre) fra Universitetet i Agder og John Erik Johnsen (foran til venstre) fra Adcom Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Populært frokostmøte om maskinlæring

De siste par årene har tilgang på store datamengder og økt prosessorkraft gitt høyere fart til utviklingen innen maskinlæring og kunstig intelligens.

Det sier Vegard Flovik, som er leder for dataanalyse i Axbit. Han var først ute med foredrag på dagens frokostmøte om maskinlæring på Molde campus, som ble arrangert av Molde Næringsforum og HiMolde.

Flovik fortalte om maskinlæring, særlig i form av mønstergjenkjenning i store datamengder. Han sier til Panorama at datamengden som kan brukes til analyse og maskinlæring er sterkt økende i mange produksjonsbedrifter, blant annet som en følge av vekst i bruk av sensorer.

Et eksempel på hvordan økt tilgang på data kan utnyttes, er dynamiske digitale tvillinger, og Nyhamna på Aukra får nå en digital tvilling levert av Kongsberg Digital.

Vegard Flovik er leder for dataanalyse i Axbit. Foto: Arild J. Waagbø

Axbit har blant annet levert IT-løsninger til CreateView (bildebasert fiskehelsekontroll) og Nofence (virtuelle gjerder for husdyr). Flovik opplyser at Axbit, som er en av 18 bedrifter som har inngått partnerskapsavtale med HiMolde knyttet til oppgaver og utplassering for IT-studenter, i dag har 25-30 ansatte – i Molde, Ålesund og Gdansk.

– Tilgang på folk er viktig for oss om Axbit skal forsette å vokse, og for Molde som IT-by, sier Flovik.

Martin Holen, stipendiat ved Universitetet i Agder, fortalte frokostmøtet om sin forskning på selvkjørende biler ved UiAs Center for Artificial Intelligence Research (CAIR).

CAIR har nylig investert i en supermaskin som yter 16 petaflops, noe som ville ha gitt UiA en Topp 20-plassering på lista over verdens 500 raskeste datamaskiner – TOP500. CAIR er ellers en av partnerne til CreateView på prosjektet GreatView, som nylig fikk støtte på nær 6 millioner kroner fra Forskningsrådet.

John Erik Johnsen, som er leder for programmerer- og utviklingsavdelingen i Adcom Molde og sitter i arbeidsgruppa for partnersamarbeidet mellom IT-bedriftene og høgskolen, sa på tampen av møtet at «Molde er en IT-by».

Han sa at ambisjonen er at IT-studiet ved høgskolen skal bli det mest attraktive i landet, noe som vil lette rekrutteringen til byens IT-bedrifter. Ellers reklamerte han for de uformelle samlingene til Molde Developer Community (også kalt ProgPils), samt at han oppmodet IT-bedriftene til å i større grad delta på ProtoBAR og møte HiMolde-studentene der.

På førstkommende ProtoBAR er det Glamox som er i fouks, datoen er 13. mars.

Dagens frokostmøte om maskinlæring på Molde campus trakk mange IT-interesserte deltagere. På bildet ses blant annet Martin Holen (stående til høyre) fra Universitetet i Agder og John Erik Johnsen (foran til venstre) fra Adcom Molde. Foto: Arild J. Waagbø