HiMolde-professor Irina Gribkovskaia (f.v.) og studentene Alexander Reznik, Jana Peredina og Mikita Shuldau er i gruppen av hviterussere på Molde Campus som søndag arrangerer en solidaritets-markering på Rådhusplassen i Molde for demonstrantene i Hviterussland. Foto: Arild J. Waagbø

Solidaritets-markering for Hviterussland søndag klokka 14

– Vi vil vise støtte til alle som nå demonstrerer i Hviterussland og vise dem at de ikke er alene, sier professor Irina Gribkovskaia.

Søndag klokka 14.00 holdes det en politisk markering på Rådhusplassen i Molde for å vise solidaritet med alle de fredelige demonstrantene i Hviterussland som i måneder har kjempet for frie valg og protestert mot politivold.

Markeringen arrangeres av en gruppe hviterussiske ansatte og studenter ved Høgskolen i Molde. Én av arrangørene, professor Irina Gribkovskaia, oppplyser at i alt fire hviterussiske akademikere og elleve hviterussiske studenter har sitt daglige virke på Molde Campus.

– Demonstrantene i Hviterussland kjemper for demokrati, politisk frihet og menneskerettigheter med fredelige midler, sier Gribkovskaia.

Regimet som ledes av president Alexander Lukashenka har møtt de fredelige demonstrasjonene med masse-arrestasjoner, vold og tortur. Norge er ett av mange land som offisielt har protestert på at regimet har sperret internett i landet. En rekke journalister som dekker demonstrasjonene er blitt banket opp, arrestert og bøtelagt, i følge Komiteen for beskyttelse av journalister.

Fredag formiddag holdt professor Gribkovskaia og logistikkstudentene Alexander Reznik (22), Jana Peredina (21) og Mikita Shuldau (21) en pressekonferanse på Plassen i forkant av søndagens arrangement. De fortalte at de får mindre og mindre informasjon om hva som foregår i Hviterussland, og at det som er av TV-sendinger i landet nå er ren propganda for Lukashenko-regimet.

Før Peredina og Shuldau kom til Norge og karantene i slutten av august, deltok de i demonstrasjonene i Minsk. De forteller at de sammen med andre fredelige demonstranter måtte rømme fra militære styrker som brukte sjokkgranater, gummikuler og gass mot folk som protesterte med blomster i hånd.

Også Gribkovskaia, som har en mor som bor i hovedgata i Minsk, deltok i demonstrasjonene i august. Hun forteller at gata daglig var full av demonstranter. Peredina tilføyer at det ikke bare er i hovedgata hviterusserne protesterer.

– Det skjer i alle gatene i Minsk, sier hun.

På søndagens solidaritets-markering på Rådhusplassen vil det bli taler og trolig musikk. Arrangørene sier de håper at mange vil komme og vise sin støtte til hviterussernes frihetskamp, og særlig høgskolens ansatte og studenter.

Demonstranter i Minsk i Hviterussland kort tid etter valget i august. Foto: Homoatrox (CC BY-SA 3.0)