Prisutdelingen fant sted på Aker stadion i pausen i kampen mellom Molde og Haugesund søndag kveld. F.v.: Førsteamanuensis Kjell Marius Herskedal (HiMolde), økonomisjef Ole Jakob Strandhagen (MFK), prisvinnerne Mathias Svalestad og Benjamin Moeyersons, samt HiMolde-rektor Steinar Kristoffersen. Prisvinner og student Márk Medovarszky var ikke til stede. Foto: Arild J. Waagbø

Studentoppgaver om fotballakademi og turisme fikk MFK- og NFF-priser

Søndag ble sport management-studenter ved HiMolde hedret: Mathias Svalestad fikk den tredje MFK-prisen i rekken, mens både Benjamin Moeyersons og Márk Medovarszky fikk den nye NFF-prisen.

MFKs økonomisjef Ole Jakob Strandhagen åpnet fotballklubbens styrerom for frammøtte prisvinnere med følge og HiMolde-ansatte halvannen time før avspark i kampen Molde-Haugesund, og forklarte hvorfor MFK deler ut pris for beste bacheloroppgave i sport management:

– Motiverte og flinke studenter er viktig for MFK, og for hele sportsindustrien. Sportsindustrien er dessverre ikke så moden.

Strandhagen opplyste at MFK så langt har hatt 25 HiMolde-studenter på utplassering i klubben.

Prisvinnere med følge, HiMolde-ansatte og Ole Jakob Strandhagen fra MFK i klubbens styrerom søndag ettermiddag. F.v.: Rektor Steinar Kristoffersen. Anette Myhre, prisvinner Mathias Svalestad, Ole Jakob Strandhagen, førsteamanuensis Solveig Straume, Eni Dardham Benjamin Moeyersons og professor Alexander Krumer. Foto: Arild J. Waagbø

Mathias Svalestad (25) fra Tønsberg fikk MFK-prisen for bacheloroppgaven «Hvor godt rustet er Mjøndalen IF for å omsette
sportslig planverk i ønsket praksis?» Bakteppet for oppgaven er Norsk Toppfotballs akademiklassifisering, som dreier seg om utvikling av unge spillere i klubbene. Svalestad var utplassert i Mjøndalen IF da han gjorde sine undersøkelser og skrev oppgaven.

Han mener et av de viktigste funnene han gjorde er hvor forskjellig trenerne i klubben tolket planverket for trening, og mener planverket kunne vært bedre formidlet til trenere som ikke var med på å skrive planverket.

Last ned Mathias Svalestad bacheloroppgave

Førsteamanuensis Kjell Marius Herskedal var Svalestad veileder, og i juryen for bacheloroppgavene satt Ole Jakob Strandhagen, professor Kjetil Haugen og førsteamanuensis Solveig Straume.

Middag i MFK-restauranten før kampstart har blitt en tradisjon når MFK-prisen deles ut. F.v.: Solveig Straume, Benjamin Moeyersoms og kjæresten Eni Dardha, Alexander Krumer, Steimar Kristoffersen, og samboerne Anette Myhre og Mathias Svalestad. Foto: Arild J. Waagbø

Norges Fotballforbund-prisen (NFF-prisen) for beste masteroppgave i sport management ble i år delt ut for første gang, og det ble to prisvinnere, og begge hadde skrevet om turisme.

Benjamin Moeyersons (25) fra Belgia fikk prisen for oppgaven «Marketing Mountains for the future of Geilo:
Co-creating value by including stakeholders in the
sustainable development process of a ski resort».

Han fortalte at han ble kjent med Geilo-samfunnet da han arbeidet som snowboard-trener i idrettslaget, og fattet interesse for hvordan Geilo utvikles som ski-destinasjon. I oppgaven konkluderer han blant annet med at lokalsamfunnet og SkiGeilo må samarbeide for å skape verdier og et bærekraftig turistprodukt.

– Aktørene har gode intensjoner, men forskjellige syn på hvordan framtiden skal bli, sa Moeyersons.

Last ned Benjamin Moeyersons masteroppgave

Det var professor Harald Dolles som veiledet Moeyersons. I juryen fsom vurderte  masteroppgavene satt Harald Dolles (HiMolde), Ole Jakob Strandhagen (MFK) og Henrik Lunde (NFF).

Benjamin Moeyersons er forøvrig kjent for Panoramas lesere som både journalist og fotograf fra de to årene han studerte i Molde.

Benjamin Moeyersons og kjæresten Eni Dardha på Aker stadion med NFF-prisen 2018. Foto: Arild J. Waagbø

Også Márk Medovarszky (27) fra Polen og Ungarn ble hedret med NFF-prisen 2018. Han var ikke tilstede ved prisutdelingen søndag. Medovarszkys oppgave «Molde as an unexploited territory for adventure tourism – The case of Molde Adventure Center in creating a better image for the town» ble til da han var utplassert hos Molde Adventure Center.

I oppgaven konkluderer han med at Molde er ukjent terreng for turistene, og at de som besøker byen har lite eller ingen kunnskap om byen. Han skriver videre at Molde og omegn ikke utnytter sine komperative fordeler godt nok, og at turister som besøker molderegionen ikke får nok kunnskap og informasjon om stedet de besøker. Besøkende i Molde tilbringer i gjennomsnitt 1,4 hotellnetter i byen, noe som begrenser hva de rekker å oppleve i og rundt Molde. Han mener Molde må utnytte regionens komperative fordeler mer effektivt om byen skal bli en spennende og populær desitinasjon for opplevelsesturister.

Medovarszky ble veiledet av professor emeritus Reidar Mykletun.

Last ned Márk Medovarszkys masteroppgave

Márk Medovarszky. Arkivfoto: Andreas Hustad